fbpx

FRISS HÍREK

Mit jelent a kecskemétieknek a demokrácia? – VIDEÓ

- Advertisement -

A demokrácia nemzetközi világnapja alkalmából megkérdeztük a kecskemétieket, hogy mi az első gondolatuk, ha meghallják a demokrácia szót?

Az ENSZ 2007-es Közgyűlés óta szeptember 15-én a demokrácia világnapját ünnepeljük. 1997. szeptember 15-én fogadta el az Interparlamentáris Unió a demokráciáról szóló egyetemes nyilatkozatot, ami rögzíti a demokrácia alapelveit és a demokratikus kormányzás feltételeit. Magyarországon az Országgyűlés 2008. szeptember 15-én fogadta el az erre vonatkozó határozatot.

Az ENSZ-határozata alapján demokratikus az a berendezkedés, amely elfogadja az ENSZ alapértékeit, a demokratizálódás folyamatának előmozdítását és az emberi jogok tiszteletben tartását.

Nem lehet demokratikusnak nevezni azt a politikai rendszert, amely nyíltan megsérti az egyetemleges alapjogok nyilatkozatában lefektetett tételt: „Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van.”

Hasonló cikkünk:  Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

De mit jelent vajon a demokrácia szó manapság a kecskemétiek számára? Videónkban erről kérdeztük a járókelőket!

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...