fbpx

FRISS HÍREK

Zajlik az alternatív 7IGEN-es oktatási népszavazás Kecskeméten

- Advertisement -

Kecskeméten a romkert mellett felállított sátorban, országszerte pedig több mint száz helyszínen, valamint online folyik Magyarország első alternatív népszavazása hét oktatási kérdésben. Idáig zökkenőmentesen zajlik a voksolás Kecskeméten. Az első tapasztalatokról kérdeztük az aHang és az Egységes Diákfront által kezdeményezett 7IGEN-es alternatív népszavazás helyi aktivistáit.

Inkább pozitív események voltak. Nagyon kevés olyan ember van, aki a tájékoztató anyagot sem fogadja el. Aki pedig jön szavazni, úgy érkezik, hogy már otthon felkészült” – mesélte a KecsUP-nak a kecskeméti önkéntes, aki jelenleg is felnőttoktatásban tanul.

Hasonlóan látom én is” – vette át a szót önkéntes társa, aki szerint ez a népszavazás azt is megmutatja, hogy „az emberek kiönthetik a lelküket. Van, aki ettől függetlenül nem szavaz, de azt látni rajtuk, hogy kicsit jobban érzik utána magukat, miután elmondhatták a véleményüket.”

Az oktatás hazai állapotáról kétféle verzióban beszélnek, akik az elmúlt három napban megálltak a sátornál – mesélik tapasztalataikat az aktivisták. Az egyik, hogy most sem rosszabb, mint régen volt. Egyikük, aki ezen a véleményen volt, nem mellesleg egy pedagógusról volt szó, azt mondta, hogy a népszavazás kérdései miatt nem szavaz, de szívesen beszélget az oktatásról.

A hét kérdés, ami azért alternatív, mert a diákok ugyan valódi népszavazást akartak tartani, de a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette, a következők: 1) a magyar iskolarendszer minden gyermek számára biztosítsa a modern, esélyteremtő oktatást, 2) hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot, 3) 50 százalékkal növeljék a pedagógusok bérét a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében, 4) állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát, 5) az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába, 6) töröljék el a státusztörvényt, 7) mondjon le Pintér Sándor belügyminiszter a köznevelésért felelős miniszteri tisztségéről.

Alternatív oktatási népszavazás kellékei – Kecskemét, 2023. október 23. / Fotó: kecsup.hu

A másik verzió, „azt hiszem, ezt nem kell hosszan bemutatni, akik azt mondják, hogy rossz minden” – mondja az aHang önkéntese, aki szerint, ezen állásponton lévők leginkább azért aggódnak, mert az oktatási rendszerből kikerült fiatalok nem, vagy csak nagy nehézségek árán állják meg a helyüket a munka világában.

Mialatt beszélgetünk, középkorú férfi lép a sátorhoz, kezében igazolvány, szavazni szeretne. Iratai ellenőrzése után 1 perc alatt le is adta a voksait, s tovább sétált; olyan gyorsan zajlott, hogy kérdezni sem volt időnk. Az önkéntesek mielőtt folytatták volna tapasztalataik megosztását, új szavazópolgár érkezett. A hölgyet már meg tudtuk szólítani. Pedagógusként dolgozott évtizedeken keresztül, szakmai tárgyakat oktatott. Azt kérte, (ahogy az önkéntesek is), hogy a nevüket ne írjuk le.

Hasonló cikkünk:  Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

„Nem vagyunk egyformák, és a mai gyerekek még különösebben nagyon változatosak”

Nagyon egyetértek a hét kérdéssel” – mondta a nyugdíjas pedagógus, aki azért vesz részt az alternatív népszavazáson, mert azt szeretné, ha a jövő nemzedék megfelelő oktatásban részesülne, és a pedagógusokat is megbecsülnék, válaszolta kérdésünkre. Véleménye szerint azért fontos az oktatásról széles körben beszélni, mert a társadalmi helyzetünkről és az országunk helyzetéről van szó. „Már 20 évvel ezelőtt is beszéltük, hogy az oktatás valahogy nem jó felé megy” – foglalta össze az elmúlt hosszú éveket.

– És milyen a jó oktatás? – kérdeztük.
A jó oktatás az, hogy minden gyerek képességének megfelelő oktatásban vegyen részt, és lehessen differenciálni, amire ma se pénz, se lehetőség nincs. Nem vagyunk egyformák, és a mai gyerekek meg még különösebben nagyon változatosak. És nagyon-nagyon nagy az elmaradottság köztük. Tehát azok a gyerekek, akiknek a szülei nem képesek és nincs lehetőségük segíteni, azok nagyon lemaradnak. De nemcsak a közoktatásunk van bajban, hanem a felsőoktatásunk is. Elég, ha a pedagógusképzésre gondolunk – felelte némi keserűséggel a pedagógus miután leadta szavazatait.

Az alternatív népszavazás szervezői összesen 200 ezer fős részvételt tűztek ki célul, ami megegyezik azzal, amennyi aláírás szükséges a valós referendum kiírásához. Péntek reggelig a szavazók száma átlépte az 51 ezer főt. Csak szerdán 11 ezren szavaztak, a legtöbben a fővárosban, míg vidéken Miskolcon, Szegeden, Veszprémben és Pécsen a legaktívabbak a szavazók.

Kecskeméten személyesen szavazni október 30-ig, minden nap 9 és 17 óra között lehet a Kossuth szobor szomszédságában felállított szavazósátorban. A részvételhez érvényes fényképes igazolványra és lakcímkártyára van szükség. Szavazni online a 7igen.hu oldalon keresztül van lehetőség. A 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazáson minden 16 év feletti magyar állampolgár voksolhat.

Kapcsolódó korábbi írásunk:

Kecskeméten is elkezdődött a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...