fbpx

FRISS HÍREK

Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

- Advertisement -

Hagyományosan tavasz elején van Kecskeméten a Magvas Nap, amelyet az elmúlt hétvégén már tizenegyedik alkalommal rendeztek meg az Ifjúsági Otthonban olyan civilek, akik a fenntarthatóság, a környezet- és egészségvédelem területén tevékenykednek.

A fő szervező idén is a Kecskeméti Szatyor Közösség volt, de sok más szervezet, bolt és egyesület is részt vett a Magvas Napon.

„Sokan, akik kapcsolatban vannak ezekkel a közösségekkel, már várják ezt rendezvényt, hisz ez egy remek alkalom és lehetőség, hogy beszerezzünk magokat és hangolódjunk a tavaszi ültetésekre. Mindig van újdonság, olyan mag, növény, amivel még nem találkoztunk, vagy olyan kertművelési, növénytermesztési vagy védekezési praktika, amiről még nem hallottunk. Mindig remek emberekkel találkozom, inspirálódom, idén is lelkes közönség gyűlt össze” – mondta el Dudvai Márta, a Zöld Küldetés Egyesület tagja.

A Zöld Küldetés egyébként a megnyitó előtt egy piros virágú vadgesztenye facsemetét ültetett el az Ifjúsági Otthon udvarán, és kocsányos tölgy csemetéket és málnatöveket ajándékoztak a látogatóknak.

A Zöld Küldetés Egyesület tagjai fát is ültettek a Magvas Napon / az egyesület fotója

Emellett a Fürdő mögötti Erdőparkban gyűjtött pipacsmaggal készültek a magbörzére, hogy így járuljanak hozzá a vadvirágos rétek, kertek terjedéséhez.

A köszöntő és a kiállítók bemutatkozása után következett a tapasztalatmegosztó műhelymunka a fásszárúak – orgona, levendula, kökény, füge, dísznövények – dugványozásásáról Fetykó Kinga vezetésével. Hogyan foghatsz otthon a kiskertedben magot? – erről is esett szó a beszélgetések során, majd végül következett a magbörze.

Fotó: Zöld Küldetés Egyesület

Kiállítók voltak: Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület, Zöld Küldetés Egyesület, Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt, Horváth Lászlóné Terike (Baba) – Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub, Permakultúra zöld könyvtár, a Szatyor bevásárlóközösség termelői.

A gyereksarokban játékok és könyvek várták a kisebbeket, míg a teaházban ízletes gyógyteákat fogyaszthattak a látogatók.

Erről szól a Magvas Nap

Mint a résztvevők elmondták, a Magvas Nap a lényege, hogy népszerűsítsék és újra visszahozzák a köztudatba, gyakorlatba a magfogást. Ez azért fontos, mert a boltokban kapható magok hibridek, az abból kihajtott növény gyakran nem hoz már termést. A rendezvény és a magok megosztása elősegíti a régi fajták fennmaradását, ezek ellenállóbbak, egészségesebbek és finomabbak is.

Hasonló cikkünk:  Hetvenkét helyszínen lesték a szabálytalankodókat a megyei rendőrök (videóval)

Fotó: Pixabay.com

Minden látogató szert tehet pár szem magra, melyet aztán odahaza felszaporít és elrak belőle vetőmagnak. A cserebere tehát nem egy teljes évi vetőmag-készlet beszerzéséről, hanem egy-két bevált fajta megosztásáról szól.

A szervezők azt is javasolni szokták a résztvevőknek, hogy öt-hat fajtánál többet ne vigyenek haza, és csak annyit kérjenek, amennyit biztosan el is vetnek. Fontos szabály, hogy az árusítás szigorúan tilos, akárcsak a bolti, hibrid, csávázott és GMO vetőmagok bevitele.

A magbörze emellett közösséget épít, kialakulhatnak olyan kapcsolatok, amiben egymást kölcsönösen, érdek nélkül segítik.

Ma már nagyon kevesen kertészkednek

Húsz év alatt a konyhakertként művelt területek mérete 102 ezer hektárról 3,1 ezer hektárra csökkent hazánkban, ami körülbelül 97 százalékos visszaesés. 2021 nyara óta 56 százalékkal emelkedtek a magyar élelmiszerárak, míg a közép-kelet-európai országokban ez az áremelkedés átlagosan 36,4 százalék volt. Azzal, hogy a családellátó konyhakertek száma bezuhant, az emberek élelmiszer önrendelkezése gyakorlatilag megszűnt: ha a kiskertekben nincsen zöldség-gyümölcs, akkor az élelmiszert meg kell venni, hiszen enni, azt muszáj – írja az Agrárszektor.hu.

A cikk arra is kitér, hogy harminc évvel ezelőtt a haszonkertek száma csökkenni kezdett és helyüket a kevesebb munkával fenntartható – de élelmiszert nem adó – gyepesített területek és díszkertek vették át. Napjainkban már a falvakban is alig lehet látni konyhakerteket. A boltok zöldség-gyümölcs választékának bővülésével az emberek rászoktak a kényelemre, mert tényleg egyszerűbb megvenni ezeket, mint megtermelni. Az emberek érdeklődése is változott, míg korábban a kert az aktív kikapcsolódás színtere volt, ma a sokféle szabadidős tevékenység már elvonja a figyelmet a házikerti termesztéstől – áll az Agrárszektor cikkében.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...