fbpx

FRISS HÍREK

Ismét diákok tüntettek Kecskemét főterén a tanárokért és a jobb oktatásért

- Advertisement -

„Ha mi, diákok nem lépünk fel a tanárainkért, akkor ki fog? Ha a rendszer elnyomja, semmisnek tekinti őket, mégis miért várja el, hogy maradjanak és folytassák? Ennek ellenére megteszik tanáraink, maradnak, folytatják, miattunk, diákok miatt is” – hangzott el a péntek délutáni kecskeméti diáktüntetésen, a város főterén.

Harminc–negyven diák és néhány felnőtt, tanár vett részt október 6-án, pénteken a délután 4 órára a főtérre meghirdetett tüntetésen, amelyet az Egységes Diákfront kecskeméti csoportja szervezett. A létszámmal kicsit elégedetlenek voltak a résztvevők, több diáktársukra és több pedagógusra számítottak. Ha nem is annyira, amennyien októberben voltak, de legalább száz főre. „Belefásultak” – hallottunk egy véleményt a tanárok hiányának egyik feltételezhető okáról. Mások a jelenlévő diákokat méltatták, hogy kiállnak, vállalják véleményüket és próbálnak tenni a jobb oktatásért. Mint a szervezők elmondták, jöttek a Bányaiból, a Katonából, a Katedrából, a Piarista Gimnáziumból.

Fotó: Hraskó István

„Azért vagyunk itt, mert az egész országban nagyon durván romlik az oktatás helyzete, ahellyett, hogy javulna. Pedig évek óta tüntetnek meg sztrájkolnak a tanárok meg a diákok” – mondta el a KecsUpnak Rácz Virág Emese, a tüntetés egyik szervezője. Szerinte fontos, hogy vidéken is legyenek ilyen megmozdulások, hogy itt is szó essen a problémákról.

A legnagyobb baj most szerintem az az oktatásban, hogy változtattak az érettségi rendszerén, sokkal több lexikális tudást várnak el, ami teljesen felesleges. Inkább arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy a diákok a gyakorlatban is tudják használni a tudásukat. Probléma az is, hogy a tanárok csak két-három tankönyv közül választhatnak. Kreativitásnak egyáltalán nincs helye az órákon és amilyen felszerelés, székek, padok vannak az iskolában, az nem hiszem, hogy bárkinek is tetszene” – tette hozzá Rácz Virág.

Fotó: Hraskó István

„Ma Magyarországon tanulni olyan, mint fuldokolni. Szenvedsz, esélytelennek tűnik, hogy túléld, de nem adod fel. Bízol benne, ha elég kitartó vagy, meg tudod csinálni. Tanulsz, fejleszted magad, hogy megmutasd a valós tudásod és elmondhasd a véleményed, hiszen az érettségi ezt méri fel, ez az egyik legmeghatározóbb megmérettetésed, és sokat nyom a latba a jövődet illetően. Aztán jön még egy pofon is és megtudod, hogy többé nem igazán lesznek kíváncsiak ezekre. Nem érdekli őket többet a jártasságod a tantárgyban, csak az, mennyit tudsz egy helyben ülni és bemagolni a hatalmas méretű tananyagot. A véleményedre pedig annyira lesznek kíváncsiak, ami teljesen elhanyagolható méretű” – mondta egy másik diák, Bujdosó Villő, aki az iskolákban tapasztalható spórolásra is kitért: nincs wc papír, kéztörlőt hónapok óta nem láttak, több iskolában a tanárok otthon nyomtatják a gyakorló lapokat, dolgozatokat.

Hasonló cikkünk:  Élete a birkózás, szeretne példát mutatni a gyerekeknek is

Fotó: Hraskó István

Majd így folytatta:

„Ha mi, diákok nem lépünk fel a tanárainkért, akkor ki fog? Megfélemlítik, elnyomják, alapjogaiktól megfosztják őket, majd elvárják, hogy menjenek tanítani, készüljenek az óráikra, javítsanak dolgozatokat, túlórázzanak, mintha semmi probléma nem lenne. Ha mi, diákok nem lépünk fel a tanárainkért, akkor ki fog? Saját magukért már nem tehetik meg, hiszen ezzel az amúgy is csekély jövedelmüket kockáztatják. Félniük kell, hogy egy-egy nyilatkozatukkal, megjegyzésükkel, esetleg az oktatási rendszer kritikájával vajon kockáztatják-e a megélhetésüket. Ha mi, diákok nem lépünk fel a tanárainkért, akkor ki fog? Ha a rendszer elnyomja, semmisnek tekinti őket, mégis miért várja el, hogy maradjanak és folytassák? Ennek ellenére megteszik tanáraink, maradnak, folytatják, miattunk, diákok miatt is”

– fejezte be beszédét Bujdosó Villő, majd megtapsoltak minden olyan tanárt, aki „folytatja, nem adja fel és még mindig bízik egy jobb jövőben”.

A tüntetésen még felhívták a figyelmet az október 23–30. közötti alternatív országos oktatási népszavazásra, amelyet az Egységes Diákfront és az aHang szervez.

A témához kapcsolódik, hogy még hétfőn kérdéseket küldtünk a Kecskeméti Tankerületi Központnak, új szerződése megismerése után hány pedagógus jelentette be távozását a  tankerület iskoláiban. Megkeresésünkre eddig még nem kaptunk választ.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...