fbpx

FRISS HÍREK

Mi az oka a gazdatüntetéseknek szerte Európában? És miért nem tüntetnek a magyar gazdák? 

- Advertisement -

Az Európai Unió számos országában tüntetnek a gazdák. Lángoló szalmabálák az Európai Parlament előtt, körülzárták a párizsi autópálya körgyűrűjét, gumiabroncsokat égetnek a lengyelek. A kormányok visszakoztak, de a gazdák tovább tüntetnek. Mi okozza a radikális tüntetéseket? Az utolsó csepp volt csak a mezőgazdaság kizöldítésére tett EU-s kísérlet? A fő ok a megélhetési probléma? És miért nem tüntetnek tömegesen a magyar gazdák? 

Az Európai Unió GDP-jének 1,4 százalékát, és az unióban a foglalkoztatottság körülbelül 4,5 százalékát adó agrárium finanszírozása teszi ki a teljes EU költségvetésének közel harmadát. Mivel ez egy közös uniós politika, a szabályozások is uniós szinten születnek meg. Ám az uniós támogatásokat a tagállamok saját kasszából kiegészíthetik, és az uniós szabályoknál szigorúbbakat is meghozhatnak a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság érdekében. Bár a gazdasági hatásuk kicsi, az élelmiszertermelés fontossága felerősíti a gazdák politikai erejét.

Egész Európában látható a trend, hogy egyre kevesebb családi gazdálkodó van. Akik mégis talpon maradnak, azoknak is egyre nehezebb a profitabilitás fenntartása, hiába ömlenek az EU-s költségvetés közel harmadát kitevő uniós agrártámogatások a közös kasszából. A tüntetések láncreakcióját elindító német gazdálkodók hatékonysága még így is rendkívül magas a többi EU-s ország termelőihez képest.

A gazdák legtöbb helyen a növekvő bürokráciát és a szigorodó uniós elvárásokat kárhoztatják a tüntetéseken. Miközben az EU-s közös agrárpolitika reformja nem teljesítette be azokat a reményeket, amiket a klímaaktivisták vártak tőle. Számos olyan javaslatot viszont elfogadtak az európai döntéshozók, amelyek az élővilág védelmét szolgálták a mezőgazdasági területeken. Mint arról a KecsUP-on beszámoltunk, ezek egy részét, mint például a mérgező növényvédő szerek korlátozását, a termelők tiltakozásai miatt visszavonta az Európai Bizottság. (A politikai tétje nagy a gazdatüntetéseknek, erről bővebben az előbb említett cikkben írtunk.)

A mezőgazdasági termelés környezetbarátabbá tétele komoly kihívás, és az erre tett lépések elbukni látszanak. A Guardian baloldali angol lap kommentárja már zöldvisszacsapásról beszél ebben az ügyben. A felülről erőltetett reformok nem arattak finoman szólva sem osztatlan sikert a gazdák körében, és hiába vonják vissza ezeket a reformokat a kormányok, a gazdák tovább tüntetnek. 

Lángoló szalmabálák az Európai Parlament előtt / Kép forrása: Gulyás Balázs

Egyre kevesebb pénz jut a gazdáknak

A Climate Farmers egy berlini központú think tank, amely szakpolitikai ajánlásokat ad politikusoknak és gyakorlati tanácsokat gazdáknak a mezőgazdasági termelés környezetbarátabbá tételéhez. Szakértőjük, Phillipe Birker szerint:

az a fő oka a német gazdák frusztrációjának, hogy a felvásárlási árak, amiért eladják a terményeiket, tojásaikat, állataikat vagy a tejet, teljesen eltávolodtak már azoktól az áraktól, amikkel a boltban találkoznak a vásárlók.

A Climate Farmers által jegyzett tanulmányból vett és Birker által közzétett statisztika szerint az elmúlt hatvan évben a tojás- és a hús előállítók részesedése a végső fogyasztói árból arányaiban a felére esett vissza. A meghosszabbodott és globálissá váló ellátási láncok, az egyre több kereskedelmi szereplő és a termelésre ráépülő globális agrobiznisz együttesen okozták azt, hogy egyre kevesebb pénz jut a gazdáknak.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormánynak egyetlen női tagja sincs, ezzel nagyon szűk csoportba került a világ országai közül

Mekkora arányban landol pénz a tojás, a tej, a hús és a kenyér polci árából a termelőknél 1970-ben, ill. 2019-ben? / Forrás: Philippe Birker, Linkedin

A mezőgazdasági termelők elégedetlenségének szikrája Németországban kapott lángra, amikor a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a traktorokhoz használt gázolaj állami támogatása megszűnik. A zöldpárti mezőgazdasági miniszter próbálta magától eltolni az ügyet, de a gazdák haragja a zöldek ellen fordult, és a párt volt elnökét, a jelenlegi gazdasági minisztert, Robert Habecket egy kompon fel is tartóztatták. A Németország szerte egyre több helyen tüntető gazdák mellé odaállt a szélsőjobboldali AfD párt is, amely mára főként a tartományokban megkerülhetetlen politikai erővé vált. Bár a német szocialista-liberális-zöld koalíciós kormány visszakozott az elképzelésből, a tüntetések mindmáig folytatódtak. A kormányt alkotó pártok népszerűsége pedig rekord alacsony szinten van. 

(Videó forrása: Kóbor József)

Franciaországban Macron is próbálta lehűteni a gazdák kedélyeit, sikertelenül. Lengyelországban az új kormánynak kell szembenéznie az elégedetlen gazdákkal. Az EU tagállamok közül csak a skandináv államok, a dúsgazdag Luxemburg, és az ex-jugoszláv államok maradtak ki a tüntetéshullámból. A megoldást az elégedetlenségre még nem találták meg a kormányok. 

És hol vannak a magyar gazdák?

A magyar gazdákat főként az olcsó ukrán gabona importja dühítette fel tavaly, idén még nem mentek tömegesen ki az utakra. Legutóbb 2005-ben volt országos gazda tüntetéshullám Magyarországon. (Darvas Béla az Átlátszón az elmúlt hónapokban számos cikkel és interjúval emlékezik meg az akkori történésekről.)

Az akkori tüntetések főszereplőjével, a Fidesz kormány volt vidékfejlesztési államtitkárával, Ángyán Józseffel való interjút ajánljuk mindenkinek, hogy milyen folyamatok is folytak a háttérben közel húsz éve. Ángyánon az elvi alapon való  távozása után bosszút állt a kormányzat, megszűntették az általa alapított agrárökológiai képzést a Gödöllői Egyetemen. A Fidesz kormány kiemelten jó kapcsolatot tart a gazdaszervezetekkel, és az Agrárkamarán keresztül kézben tartja a gazdatársadalmat a NER, ezért sem tüntetnek Magyarországon, mert van más útjuk az érdekérvényesítésre. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...