fbpx

FRISS HÍREK

A szülők javára döntött az Alkotmánybíróság az óvoda- és iskolakezdéssel kapcsolatban

- Advertisement -
  • 2019 júliusában módosították a köznevelési törvényt és ezzel lényegesen szűkítették a szülők nevelési jogát.
  • Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a legkirívóbb korlátozó szabályokat, de kérdés, hogy szeptembertől milyen feltételekkel lehet megkezdeni az óvodát és az iskolát.

Mire vonatkozott a 2019-es módosítás?

  • A kötelező óvodába járás alól 5 éves kor helyett 4 éves kortól nem lehetett semmilyen módon felmentést kapni;
  • kötelezővé tették a 6 éves kori iskolakezdést, és csak nagyon nehezen lehet elérni, hogy a szülők által iskolaéretlennek tartott gyereknek lehetősége legyen még egy évig óvodába járni;
  • megszüntették a magántanulóságot, és helyébe az egyéni munkarend lépett, aminek az engedélyezését rendkívül szűk keretek közé szorították.

A szabály megszületésekor nemcsak azt jelezték, hogy a törvény új rendelkezései alkotmányellenesek, hanem jogi túlélőkészletet is készítettünk, hogy a szülők minél sikeresebben védhessék meg a gyereküket az államosítástól. Emellett elkezdtünk dolgozni azokon a beadványokon, amikkel elérhető a szabályok megsemmisítése, most pedig az Alkotmánybíróság döntött is a leginkább korlátozó szabályok megsemmisítéséről.

De miről is határozott most az Alkotmánybíróság? A kérdés tulajdonképpen az volt, hogy kinek van elsődleges döntési joga a nevelésben. Ha a szülőnek, az azt jelenti, hogy csak akkor avatkozhat be az állam, ha a gyerek érdeke sérül. Ha pedig az állam dönthet a gyerekek nevelésével kapcsolatos alapvető kérdésekben, akkor a szülőnek kell bizonyítania, hogy amit ő akar, az jobb lenne a saját gyerekének. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a szülők neveléshez való joga az elsődleges és a szülők döntése mindaddig nem kérdőjelezhető meg, amíg az összhangban áll a gyerek mindenek felett álló érdekével.

Hogyan érinti a konkrét szabályozásokat ez a döntés?

  • A 4 éves kori kötelező óvodáztatással kapcsolatos rendelkezést június 30-ig meg kell semmisíteni. Azt is kimondták, hogy csak akkor lehet felülírni a szülő döntését arról, hogy gyereke öt éves koráig mentesüljön az óvodalátogatás alól, ha ez bizonyíthatóan nem szolgálná a gyerek érdekét.
  • A 6 éves kori kötelező iskolakezdéssel kapcsolatban az volt a probléma, hogy ha szülő elmulasztja idejében benyújtani az iskolakezdés halasztása iránti kérelmet, akkor az eddigi szabályozás szerint olyan gyerek is iskolába kényszerülhetett, aki még nyilvánvalóan nem iskolaérett. A döntés alapján június 30-ig olyan szabályt kell alkotni, amely lehetővé teszi azt, hogy ilyenkor is megoldható legyen az iskolakezdés elhalasztása.
  • Végül az egyéni munkarenddel kapcsolatban is fontos döntést hozott az Alkotmánybíróság. Kimondta, hogy az egyéni munkarend iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a szülők nyilatkozatát és nem csak a szakértői véleményeket. A felmentést engedélyező szerv pedig a kérelmet csak akkor utasíthatja el, ha megállapítható, hogy ez szolgálja a gyerek mindenek felett álló érdekét. Tehát, amíg eddig a szülőnek kellett bizonyítania azt, hogy a gyerekének jobb lesz otthonról tanulni, most a kérelem csak akkor utasítható el, ha bebizonyosodik, hogy a szülő állítása ellenére a gyereknek nem érdeke az otthontanulás.
Hasonló cikkünk:  Aki június 9-én külföldön lesz, az nem voksolhat az önkormányzati választáson

Mi lesz szeptembertől?

Nyilván sok szülő számára a legfontosabb kérdés most az, hogy már szeptembertől érvénybe lépnek-e az új szabályok. Úgy tűnik, sajnos még nem. Az Alkotmánybíróság úgy hozta meg a döntését, hogy 2021. június 30-ig kell módosítani a köznevelési törvényt a döntéssel összhangban. Csakhogy a 6 éves kori kötelező iskolakezdés alóli felmentés kérelmezésének határideje január 15. volt, a kötelező óvodalátogatás alóli felmentésé május 25., az egyéni munkarend iránti kérelemé pedig június 15. Ezért a jövő tanévet ez a módosítás már érdemben nem fogja befolyásolni. Legalábbis a jelenlegi tudásunk szerint, mert a jogalkotó még közbeléphet, és alkothat olyan szabályt, ami már a következő tanévet is érinti. Eljutott hozzánk az Oktatási Hivatal állásfoglalása is, ez alapján egyelőre a régi szabályok szerint zajlik minden.

Reméljük, hogy minél előbb megalkotják az új szabályokat, és hogy ezekben végre valóban tekintettel lesznek a szülők jogaira. A legjobb lenne, ha ezúttal a döntéshozatalba is bevonnák érintetteket, ahogy az elvárható.

https://ataszjelenti.444.hu/

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...