fbpx
16.2 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Kongatják a vészharangot az építőiparban

- Advertisement -

Olyan ütemben emelkednek az alapanyagárak, hogy a kivitelezők jó esetben csak két hétre garantálják a szerződésekben azokat. Felvásárlási láz még nincs, de már az ÉVOSZ is kongatja a vészharangot. A GVH is melléjük állt.

Megfújtuk a sípot

– mondja a hvg.hu-nak az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke, arra utalva, mindent megtesznek azért, hogy felhívják a figyelmet: a korábban kötött szerződések fölött mára „eljárt az idő” a kiugróan magas építőanyagárak miatt. Koji László emlékeztet, idén az első 5 hónapban 15–20 százalékkal nőttek az anyagköltségek, és „ennek nincs vége”. Úgy számol, hogy év végére az építőanyagok átlagos áremelkedése elérheti vagy meghaladhatja a 30 százalékot.

Lehetnek olyan építőanyagok is, amelyeknek az ára év végéig 50–100 százalékkal is megugrik, ha nem találunk ki valamit

– kongatja a vészharangot az elnök, hozzátéve, hogy a tervezők és a kivitelezők idén eddig 7 százalékkal növelték az árakat, de „valószínűleg sokan rákényszerülnek további áremelésre”.

„A vas ára 70–80 százalékkal ugrott meg az egy évvel ezelőttihez képest, de többet kell fizetni a rézért, a festékekért és a faanyagért is” – sorolja Kovács Attila kivitelező. Utóbbira azt a példát hozza, hogy míg tavaly a fa köbméterára 80–90 ezer forint közé esett, ma már meghaladja a 120 ezret. Béreket tavaly emelt, idén erre már nem lesz lehetősége, „nincs miből”.

Az egekig szökhetnek az árak – sok múlik a szerződéseken

Az ÉVOSZ elnöke szerint, noha egyelőre nincs felvásárlási láz és építőanyag-hiány Magyarországon, mégsem lehet fix-, vagy átalányáron szerződni, mert az árakat illetően „ami ma van, holnap már nincs”. Így lehetetlen megbecsülni, hogy idén mennyivel kerül többe egy építkezés, mint tavaly. Szerinte a tételes költségvetés a jó, ami azt jelenti, hogy a szerződésbe a felek foglalják bele, milyen tételekben, milyen árváltozások lehetnek.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány nem szereti Brüsszelt, mégis EU-s pénzből finanszírozott projekttel dicsekszik

A felújításnál az anyagköltség rendre eléri vagy meghaladja az 50 százalékot, az új építésnél még többet is. Hangsúlyozza, a megrendelők nem várhatják el, hogy a kivitelezők nyeljék le az anyagköltséget. Ezért szerinte szóba jöhet a munka szakaszolása vagy a műszaki tartalom átalakítása is.

A mai világban egy hétre nem lehet garantálni az árakat, nemhogy fél évre előre

– erősíti meg Bognár Tímea ügyvéd is. Azt mondja, aki ma építkezésre vagy felújításra adja a fejét, nem tudhatja, hogy a végén mennyi pénzt kell majd érte kifizetnie.

Ami a szerződéseket illeti, a szakember szerint egyik félre sem lehet ráhárítani azokat a körülményeket, amelyekre nincs hatása, „az áremelkedés ilyen”. A kivitelező a saját munkájáért és a határidőkért felelős, ezt lehet rajta számonkérni. „A szerződés kétoldalú ügylet, mindenki csak arra tud garanciát vállalni, ami az ő munkájának az eredménye” – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy egy ház kivitelezése nem néhány hét alatt történik meg, „irreális elvárás is lenne, hogy egy kivitelező szeptemberben kössön szerződést egy jövő tavaszra átadandó épületre”. A korábban kötött szerződéseknél az ügyvéd szerint két lehetőség van: módosítani vagy felbontani lehet őket. Utóbbi esetben azonban a készültségi állapotnak megfelelően a feleknek el kell számolniuk egymással.

Kovács Attila például úgy szerződik, hogy a munkadíjon nem változtat, az alapanyagokra vonatkozó árajánlat viszont

csak két hétig érvényes.

Korábban még az euró-forint árfolyamához tartotta magát, ma már nincs mibe kapaszkodni. Olyan ütemben emelkednek az árak, hogy nem tud korrekt, pontos ajánlatot adni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...