fbpx

FRISS HÍREK

A városdiplomácia szabaddá tesz – beszélgetés Budapest városdiplomáciai vezetőjével

- Advertisement -
  • A nagyvárosok közötti kapcsolatrendszerben levezethető a globális szintű problémák lokális megoldására való törekvés: a klímavédelem, a mobilitás, a digitális társadalom építése, a szociális fenntarthatóság és hasonló témákban egyaránt.
  • A teljes uniós támogatási rendszer az államközi megállapodásokon alapul, s amikor Magyarországgal szemben pénzügyi forrásokat tart vissza az Európai Bizottság, akkor a magyar városok és állampolgárok joga is csorbul – az ellenzéki és kormánypárti településeké egyaránt. Ebben a helyzetben szükséges a forráselosztási mechanizmust megváltoztatni, és közvetlenül, azaz brüsszeli forrásból elnyerhető forrást megnyitni a városok számára

– mondja Kendernay János Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója a budapesti Városházán.

Újságunk mostani vendége a rutinos diplomata, Kendernay János, aki frissen kinevezett igazgatója Budapest városdiplomáciai testületének. 1966-ban született, egyetemeit az ELTE és berlini Humboldt Egyetem germanisztika-skandinavisztika szakjain végezte. Dolgozott a Külügyminisztérium vezető munkatársaként, 1994-től Brüsszelben, majd 1999-ben a Külügyminisztérium európai uniós együttműködési főosztályának vezetőjévé nevezték ki, majd 2010-ben a Európai Külügyi Szolgálat diplomatája lett. A szolgálatból 2018-ban lépett ki, amikor vezető közéleti pályafutásba kezdett, 2019-20-ban az LMP társelnöke, jelenleg Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója a budapesti Városházán.

KecsUP: Kezdjük azzal, hogy miképpen lehet definiálni a városdiplomácia fogalmát és mi ennek a helye a városok közötti nemzetközi kapcsolatrendszerben?

Kendernay János: Köszönöm szépen a megkeresést. A városok közötti kapcsolatrendszer mindig is létezett, viszont igazán izgalmas, hogy épp az elmúlt években lett ennek a speciális diplomáciai keretnek egészen új a dinamikája és alapvetően a tartalma is. A városok közötti együttműködést több szinten érdemes megragadni. A hagyományos és a klasszikus terep nyilvánvalóan az államok közötti kapcsolatrendszer, amiben a hatalmat gyakorló kormányzati vezetők működtek együtt nemzetközi partnereikkel. A városok az államközi kapcsolatokrészeként váltak a két- és többoldalú nemzetközi globális diplomácia részévé.

A megszokott, korábban hagyományos testvérvárosi együttműködések gyakran gasztronómiai és kulturális csereprogramokként működtek. Ezeknek is megvan még a létjogosultsága, de a városközi kapcsolatok tartalma izgalmas és rendkívül dinamikus változásban van napjainkban. Ez 2019 óta igaz Budapest nemzetközi kapcsolataira is, ami rendkívül progresszív kezdeményezéseket hívott életre.

A nagyvárosok közötti kapcsolatrendszerben pontosan levezethető a globális szintű problémák lokális megoldására való törekvés a klímavédelem, a mobilitás, a digitális társadalom építése, a szociális fenntarthatóság és hasonló témákban egyaránt.

Karácsony Gergely főpolgármester a Szentatya társaságában. A kép jobboldalán Kendernay János. / Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

Ezek a kihívások sokszorosan terhelik meg a nagyvárosokat, s ezek kezelésében éppen a nagy településeknek van kiemelt szerepük és felelősségük. Mivel ehhez friss anyagi és tudástőkét kell társítaniuk, s a fejlesztésekhez is egyre újabb forrásokra van szükségük, a városok közössége új, korábban szinte kizárólag kormányzati szinten elképzelhető súlyú szereplőkké válnak a nemzetközi közösségen belül. Ennek megfelelően a városok vezető képviselői és a polgárok nem csupán véleményt cserélnek, hanem új, sokszínű szövetségeket hoznak létre.

Ennek egyik kézzelfogható példája, hogy 2019 óta Budapest kezdeményezésére a visegrádi fővárosok között létrejött a szabad városok szövetsége, amely eredetileg a négy visegrádi fővárossal indult és jelenleg már több, mint 30 város szövetsége világszerte, hiszen tagja Los Angeles is.  Ebben az esetben egy világos, közös politikai értékvállalással kötött szövetségről beszélhetünk, ahol a liberális demokrácia alapértékei adják az együttműködés alapját.

Mi a dinamikája ennek a szövetségnek? Egy kissé úgy tűnik, hogy a kezdeti lendület mintha alábbhagyott volna.

Ennek a projektnek az a sajátossága, hogy bár hivatalosan a városok szövetségéről beszélünk, ezt minden esetben a városok polgármesterei alkotják meg a közös értékek mentén. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori önkormányzati választások eredménye befolyásolhatja a szövetség dinamikáját is.

A szabadság demokratikus elveit valló polgármesterek összefogásának szép példája volt a közelmúltban a török választások alkalmával „felségsértéssel” vádolt isztambuli polgármester melletti nyilvános kiállás egy közös nyilatkozat formájában. 2023 elején pedig – részben a szövetség képviseletében a négy visegrádi városvezető felkereste a kijevi Klicskó főpolgármestert. Az út résztvevőjeként tanúsíthatom, hogy a látogatás nemcsupán lelki, hanem politikai támogatást is jelentett azok számára, akik mindennap a túlélésért küzdenek. Míg a magyar kormány és diplomácia vezetője a lábát sem tette eddig Kijevbe, nekem személyesen lelki megnyugvást és elégtételt is jelentett az, hogy a legnagyobb magyar önkormányzat első számú választott vezetője társaságában meglátogathattam a bucsai tömegsír immár rendezett emlékhelyét és Kijevben a főpolgármester mellett állhattam – fejet hajtva az áldozatok előtt. Ezt fontos, a városdiplomácia történetében is kiemelkedő megnyilvánulásnak tartom.

Hasonló cikkünk:  A Belügyminisztérium változtatna a szülészeti ellátáson

A németek középkori közmondását alapul véve kijelenthető, hogy a városi levegő szabaddá tesz a 21. század nehéz éveiben is. Ebben az összefüggésben a város diplomáciája, a városlakók külföldi képviselete mennyiben lehet ellensúlya a manapság egyébként sajátos utat járó magyar diplomáciának Ukrajnában?

Azt hiszem, hogy a magyar diplomácia teljes korrekciója nem lehetséges egy város képviseletében, de azért jelentős súlya van a legnagyobb legitimitással rendelkező, első számú magyar városvezető kijevi megjelenésének és a főváros számos kárpátaljai és kijevi menekülteket támogató budapesti kezdeményezésének, a befogadó intézmények, a városházi fogadó irodák, az oktatási és szociális, humanitárius segítségek sorának, amit épp a kijevi látogatás alkalmával tucatnyi felújított, egyébként lecserélt BKK-busz átadása és Beregszász számára egy utcai világítást újjáépíteni képes, emelőkosaras jármű biztosítása is kiegészített. Mindezeket a lépéseket ukrán és nemzetközi partnereink is elismeréssel nyugtázzák.

A háborús kérdéskör után békés, de szintén viharos terület a magyar-EU kapcsolatok színtere. A magyar kormány számára hosszú ideje befagyasztott európai források mellett a közvetlen városfejlesztési források jelentősége megnövekedett. Ezek megnyitásában milyen szerepet játszhat a városdiplomáciai testület és a Brüsszelben lévő Budapest-képviselet?

Valóban az egyik legnagyobb kihívás a budapestieknek vagy éppen kecskemétiek számára az, hogy miképpen sikerülhet helyi fejlesztésekhez uniós forrásokhoz jutni, amikor a kormányzat számára az ellentmondásos politika és korrupció miatt nehézzé teszik a hozzáférést az uniós pénzekhez. A teljes uniós támogatási rendszer az államközi megállapodásokon alapul, s amikor a magyar kormánnyal kemény, a jogállamisági és a feltételességi eljárásoknak megfelelően pénzügyi forrásokat tart vissza az Európai Bizottság, akkor a magyar városok és állampolgárok joga is csorbul – az ellenzéki és kormánypárti településeké egyaránt. Ebben a helyzetben szükséges a hagyományos döntési és forráselosztási mechanizmust megváltoztatni és a lehető legtöbb, közvetlenül, azaz brüsszeli forrásból elnyerhető forrást megnyitni a városok számára.

Ez óriási feladat, s még nem látom ennek a jogi és intézményes megoldását, de azt várom, hogy a Bizottság az elmúlt 5 év tapasztalatából kiindulva megfelelő megoldásokat találjon. Irodáink itt és Brüsszelben Jávor Benedek vezetésével sokat dolgoznak a közvetlen források mielőbbi megnyitásán, klímacélokra Budapest az első kedvezményezettek között van Európában.

Ha 5 vagy 10 év múlva találkozunk ismét egy immár valóban szabad és európai országban (nevezzük Magyarországnak), a mi a vízió, mit szeretne a városdiplomácia élén leginkább megvalósítani?

Érdekes és jogos kérdés, amit magamnak is feltettem, amikor néhány hónapja elkezdtem ezt a munkát.  A 2019-ben megkezdett rendkívül progresszív lépések egy része már kezd beérni: idetartozik a fiatal városdiplomatákat képző Akadémia, és a sikeres nemzetközi városfejlesztési konferenciák, a Budapest Fórumok sorozata, amely 2023 októberében is folytatódik. Ezek jól futó projektek, a feladatom ezekkel annyi, hogy továbbra is működőképesek legyenek. A Budapest Global kezdeményezésünk az a vadonatúj terület, ahol szeretném, ha közszereplők, a közintézmények, a felsőoktatási és kutatási intézmények innovációs szövetségben működhetnének együtt, amelyek a városi létnek és jó(l)létnek támogatását szolgálnák. Szeretném, ha 5 éven belül ez lenne a város egyik legdinamikusabb platformja a magán, a közösségi, az üzleti és a tudományos közösségek számára Budapest és az ország fejlődése érdekében.

KecsUP: A beszélgetés időpontja nagyjából félidőben van március idusa és az áprilisi törvények szentesítése között, hogyha visszamegyünk százhetvenöt évet a történelemben. Széchenyi István, ha velünk van gondolatban Podmaniczky báróval vagy Bárczy István főpolgármesterrel, akkor elégedetten tekinthet most erre a munkára, mert mindaz, ami most itt elhangzott vízióként, az összhangban van a pesti és a magyar történelem egyik legszebb fejezetével. Ebben a szellemben kívánok sok sikert a további munkához.

KJ: Köszönöm én is a beszélgetést ezzel a gondolattal, hiszen épp most tértem vissza Torinóból, ahol egy konferencia után épp Kossuth ottani szobrát koszorúztam meg, épp a negyvennyolcas hősökre is emlékezve Budapest nevében.

Az interjút készítette Zarándy Zoltán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...