fbpx

FRISS HÍREK

Óriás füstfelhőként gomolyognak a varjak a kecskeméti vasútállomás park fái fölött – videó

- Advertisement -

A varjak kora reggelente úgy gomolyognak a kecskeméti vasútállomás park fái fölött, mint óriás füstfelhő.

A varjúfélék népes családja alkalmazkodott a városi életmódhoz, akár a város színfoltjai is lehetnének, ahogyan egymás után köröket írnak le az égen, ám a fészektelepeik közelében élő lakóknak számos kellemetlenséget, leginkább zajt kell elviselniük.

A vetési varjú Magyarországon széles körben elterjedt, 2001 óta védett faj, ezért csak engedéllyel, körültekintően lehet kitelepíteni fészkeiket a városi fákról. Kecskeméten legutóbb ilyenre három évvel ezelőtt került sor az árpádvárosi játszótér körüli tízemeleteseknél, ahol a lakók, a tér fáin fészkelő madarak hangos károgására panaszkodtak. A kormányhivatal engedélyével a Városüzemeltetési Kft. szakemberei végül levették a fészkeiket, és azokat a város külterületére telepítették.

Nemcsak szakmaiatlan beavatkozás volt, ami a természetbarátok körében heves tiltakozást váltott ki, de eredménytelennek is bizonyult az, amikor 2007-ben, a kecskeméti református temető fáiról vízágyúval verték le a varjak fészkeit. A drasztikus eljárás csupán azt eredményezte, hogy egyetlen nagy telep helyett később már városszerte elszórtan, több kisebb telepen költöttek – és piszkoltak – a  madarak, de eszük ágában sem volt Kecskemétet elhagyni.

Hasonló cikkünk:  Kiképzési repüléseket végeznek Kecskemét felett

Minden ősszel milliónyi vetési varjú repül Magyarországra telelni, zömében Fehéroroszország és Oroszország területéről. Az éjszakákat óriási csapatokba verődve, sűrű felhőfoltokban töltik, és intelligenciájukat dicséri, hogy előnyben részesítik a ragadozóktól és vadászattól mentes városi környezetet – nyilatkozta a 24.hu-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Varjak köröznek a ecskeméti vasútállomás park fái fölött kora reggel / Fotó: kecsup.hu

Sokaságban a saját biztonságuk miatt szállnak az egyedek, és ezért a feltűnően éktelen hangoskodásuk is, amikor megülnek a fákon. Amint felkel a nap, a tömeg ismét egyszerre röpül fel, majd szétoszlik. Többségük nappalra elhagyja a várost, és akár 20-25 kilométer sugarú körben is kutathatnak élelem után, hogy estére ismét visszatérjenek a biztonságot nyújtó városi környezetbe.

A varjak arra is ügyelnek, hogy lehetőleg ne egymás alatt gubbasszanak a fán, mer egyikük sem akar a felső szomszéd guanójával borítva tovább szállni / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...