fbpx

FRISS HÍREK

Durván elszállt a költségvetési hiány

- Advertisement -

Az eredetileg tervezett hiány 1420 százaléka lett év végére a központi költségvetés – vagyis az államháztartás önkormányzatok nélküli részének – hiánya. A hiány így várhatóan a GDP 9 százalékát teszi majd ki, írja a HVG.

A lap elemzése szerint ugyan a járvány miatt adóbevételektől is elesett a kormány, ám ezeket rendre alul szokta tervezni a költségvetésben, így százalékosan nem is olyan súlyos a visszaesés. A tervezett áfabevételek 94,4, szja-bevételek 97,5, vállalati adók 95,3 százaléka teljesült, a legnagyobb kiesés így az áfa-bevételekből van, de az is csupán 300 milliárd forint, elenyésző része az év végére összehozott 5549 milliárd forintos hiánynak.

A hiány számításaik szerint javarészt a megugrott kiadásokból tevődik össze: A hozzáférhető adatok alapján az Emberi Erőforrások minisztériuma ezermilliárd forinttal, a külügyminisztérium 892 milliárd forinttal, az ITM 725 milliárd forinttal, a Miniszterelnökség 659 milliárd forinttal, a Belügyminisztérium 442 milliárd forinttal, a Pénzügyminisztérium 371 milliárd forinttal, a Honvédelmi minisztérium 238 milliárd forinttal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda 195 milliárd forinttal költekezett túl.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...