Hamarosan újraindul a kécskei kisvasút

0

Idén augusztusban lesz 50 éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amelynek forgalma 2009 óta szünetel. A tervek szerint – több éves tervezés és kivitelezés után – idén nyáron megújulva tér vissza a településre, külsőségeiben a látványrajzon látható megjelenést mutatva.

A Tiszakécskei Úttörővasút megépítését 1970-ben határozta el a községi tanács. Az építéséhez a selypi cukorgyár kisvasútjának a eszközeit használták fel. Innen érkezett a 76 centiméteres nyomtávő, 1,2 kilométer hosszú vasúti pálya, és a rajta közlekedő egyetlen C-50-es mozdony és a személykocsik. Az eredeti tervek szerint a kisvasút a MÁV állomás és a tiszaparti üdülőtelep között közlekedett volna, ebből azonban csak a Sportliget-Tiszapart szakasz készült el. Az ünnepélyes átadás 1971. augusztus 20-án volt. A Tiszakécskei Úttörővasútat 1990-ben átnevezték Tiszakécskei Gyermekvasúttá.

2009-ben a kisvasút forgalma leállt. 2020-ban elkezdték a felújítását, aminek következtében a korábbi 1,2 km vonalhossz 1,6 km-re nő, a korábbi Sportliget végállomás helyett az új végállomás a Lübecke háznál lesz, emiatt a korábbi vonalból 600 métert felújítanak, és 1 km-en új vonal épül.

bacskiskun.hu