fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Hamarosan újraindul a kécskei kisvasút

- Advertisement -

Idén augusztusban lesz 50 éve, hogy elindult a tiszakécskei kisvasút, amelynek forgalma 2009 óta szünetel. A tervek szerint – több éves tervezés és kivitelezés után – idén nyáron megújulva tér vissza a településre, külsőségeiben a látványrajzon látható megjelenést mutatva.

A Tiszakécskei Úttörővasút megépítését 1970-ben határozta el a községi tanács. Az építéséhez a selypi cukorgyár kisvasútjának a eszközeit használták fel. Innen érkezett a 76 centiméteres nyomtávő, 1,2 kilométer hosszú vasúti pálya, és a rajta közlekedő egyetlen C-50-es mozdony és a személykocsik. Az eredeti tervek szerint a kisvasút a MÁV állomás és a tiszaparti üdülőtelep között közlekedett volna, ebből azonban csak a Sportliget-Tiszapart szakasz készült el. Az ünnepélyes átadás 1971. augusztus 20-án volt. A Tiszakécskei Úttörővasútat 1990-ben átnevezték Tiszakécskei Gyermekvasúttá.

Hasonló cikkünk:  Gergely-járás a Lakiteleki Szivárvány Óvodában - fotógalériával

2009-ben a kisvasút forgalma leállt. 2020-ban elkezdték a felújítását, aminek következtében a korábbi 1,2 km vonalhossz 1,6 km-re nő, a korábbi Sportliget végállomás helyett az új végállomás a Lübecke háznál lesz, emiatt a korábbi vonalból 600 métert felújítanak, és 1 km-en új vonal épül.

bacskiskun.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...