fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

A bankok is belehúztak a kamatemelésbe, drágultak a hitelek

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi intézkedésével szerdától 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az Azénpénzem.hu azt nézte meg, hogy a kereskedelmi bankok hogyan követik le a kamatemelést – mini körképükből az derül ki, hogy a hiteleknél rögtön jelentkezik a drágulás.

A Raiffeisen például új kondíciós listát tett közzé, amelyben már szerdától érvényesíti a jegybanki kamatemelést. A bankszámlahitel kamatozása így 21,1 százalék lett náluk, a teljes hiteldíj (THM) pedig 31,5 százalékra emelkedett. A CIB pedig már július elsejétől szinte minden hitelterméke kamatát megemelte. Az 5 éves kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitel például 5,49 százalékról 5,74 százalékra drágult náluk. Akik új lakásra igényeltek kölcsönt, azok júliustól 0,4 százalékos kamatemeléssel szembesülhettek.

A cikkben kitérnek arra is, hogy azok a kölcsönök, amelyek pénzpiaci kamathoz kötöttek, minden külön intézkedés nélkül drágulnak. Így például az OTP lakáshitele július 1-jétől 18 bázisponttal kerül többe, kizárólag azért, mert a háromhavi bankközi kamatláb (Bubor) 1,05 százalékra ment fel. Automatikus a kamatemelés akkor is, ha a kamat az állampapír-piaci hozamoktól függ. Szintén OTP-s példa: az otthonfelújítási lakáshitel  kamata 2021. augusztus 1-jétől a korábbi 5,37 százalék helyett 5,45 százalék, mert a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozam évi 1,89 százalék lett.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

És mivel az MNB alelnöke, Virág barnabás tájékoztatója alapján a jegybanki kamatemelések az infláció megszelídítéséig – ez a mostani akár 5 százalék feletti szintről 3 százalékra csökkentést jelent – folytatódnak, a kereskedelmi bankoknál is tovább emelkedhet a hitelek kamata.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...