fbpx
14 C
Kecskemét
2022. október 1., szombat

FRISS HÍREK

A bankok is belehúztak a kamatemelésbe, drágultak a hitelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi intézkedésével szerdától 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Az Azénpénzem.hu azt nézte meg, hogy a kereskedelmi bankok hogyan követik le a kamatemelést – mini körképükből az derül ki, hogy a hiteleknél rögtön jelentkezik a drágulás.

A Raiffeisen például új kondíciós listát tett közzé, amelyben már szerdától érvényesíti a jegybanki kamatemelést. A bankszámlahitel kamatozása így 21,1 százalék lett náluk, a teljes hiteldíj (THM) pedig 31,5 százalékra emelkedett. A CIB pedig már július elsejétől szinte minden hitelterméke kamatát megemelte. Az 5 éves kamatperiódusú szabad felhasználású jelzáloghitel például 5,49 százalékról 5,74 százalékra drágult náluk. Akik új lakásra igényeltek kölcsönt, azok júliustól 0,4 százalékos kamatemeléssel szembesülhettek.

A cikkben kitérnek arra is, hogy azok a kölcsönök, amelyek pénzpiaci kamathoz kötöttek, minden külön intézkedés nélkül drágulnak. Így például az OTP lakáshitele július 1-jétől 18 bázisponttal kerül többe, kizárólag azért, mert a háromhavi bankközi kamatláb (Bubor) 1,05 százalékra ment fel. Automatikus a kamatemelés akkor is, ha a kamat az állampapír-piaci hozamoktól függ. Szintén OTP-s példa: az otthonfelújítási lakáshitel  kamata 2021. augusztus 1-jétől a korábbi 5,37 százalék helyett 5,45 százalék, mert a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult átlaghozam évi 1,89 százalék lett.

Hasonló cikkünk:  Hétvégéken négy vonatnak nem Lajosmizse, hanem Kecskemét lesz a végállomása
Hasonló cikkünk:  Mészáros Covid-pénzből is építi a szállodáját

És mivel az MNB alelnöke, Virág barnabás tájékoztatója alapján a jegybanki kamatemelések az infláció megszelídítéséig – ez a mostani akár 5 százalék feletti szintről 3 százalékra csökkentést jelent – folytatódnak, a kereskedelmi bankoknál is tovább emelkedhet a hitelek kamata.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...