fbpx
17 C
Kecskemét
2023. március 20., hétfő

FRISS HÍREK

IDEA: az ellenzéki közös lista egy százalékkal vezet a Fidesz előtt

2021. június végén, július elején az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt.

Az ellenzék 37, a kormánypárt pedig 36 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága csökkent, de nem azonos mértékben. Míg a kormányzópártnál elhanyagolható mértékű, 1 százalékpontos apadásról beszélhetünk, addig az ellenzéki lista esetében a csökkenés hibahatár körüli, 3 százalékpont.

Az ellenzéki tábor elbizonytalanodására utal, ha a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók szavazói rétegét vizsgáljuk. Ott ugyanis megfordult az erősorrend, és mindössze 1 százalékponttal, de a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága jottányit sem változott, ugyanakkor az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. Nem a Fidesz erősödik tehát, hanem az ellenzéki lista vonzereje csökkent az elmúlt időszakban.

Hasonló cikkünk:  Olcsó lesz a vármegyei- és országbérlet, de vannak hátrányok

Bármilyen módon is vizsgáljuk a kormánypárt és az ellenzéki pártok támogatottságát rendkívül kiélezett, szoros küzdelmet látunk, ugyanakkor kitűnik, hogy az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága az előválasztási kampányban egyelőre nem tud többletszavazókat hozni. Ahhoz, hogy érdemi győzelmi esélyei legyenek a jelenlegi ellenzéknek, ki kell alakulnia az egy közös listának, ki kell választani az egy egyéni képviselőjelöltet, és meg kell nevezni a mindenki által támogatott miniszterelnök-jelöltet – áll a kutatásban.

Hasonló cikkünk:  Orbán: a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek

atv.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...