fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Mi a baj a kriptovalutákkal és hogyan változtat ezen Harry Potter?

- Advertisement -

Igen, tudjuk, hogy sokan még kérdezni se tudunk a kriptovaluták kapcsán, így aztán amikor szembejön egy hír, hogy elindult a mimblewimble protokoll, akkor csak nézünk, mint Harry Potter a törött varázspálcára.

Úgyhogy most egy kis bevezetés és fogalommagyarázat következik, aztán belemegyünk a mélyébe, és elmagyarázzuk, hogyan került ide Harry Potter.

Kezdetben vala a blokklánc

Általában azt szokták gondolni, hogy a blokklánc technológiát a Bitcoin megalkotója, Szatosi Nakamoto találta ki. Ám ez tévedés. Az első, aki ennek a technológiának az alapjáról írt, ráadásul tudományos szinten, David Chaum amerikai egyetemista volt – ennek a témának szentelte doktori disszertációját 1982-ben. Később sem engedte el az ötletét: 1989-ben megalapította DigiCash nevű cégét, és néhány évvel később bevezette az első kriptopénzt is. A projekt – az internet hiánya miatt – végül megbukott, a cég csődbe ment.

És lőn bitcoin

Tíz évvel a csőd után, 2008-ban online fórumokon feltűnt egy szakcikk, ami már egy az egyben a Bitcoinról szólt, a mögötte álló technológiát is tárgyalva. Ezt a tanulmányt már Szatosi Nakamotónak tulajdonítják. A felvázolt technológia tulajdonképpen pontosan ugyanaz, a megvalósításhoz azonban jelentősen hozzájárult az időközben eltelt évtized, így a forráskód 2008-ban vált elérhetővé, az első blokklánc és vele együtt a Bitcoin pedig egy évvel később indult el.

Sokasodjatok, népesítsétek be a földet

Egy ideig a bitcoin volt az egyeduralkodó, majd 2011-ben megjelentek az első olyan kriptovaluták, amelyek a bitcoin konkurenseiként sikereket is elkönyvelhettek, ám ezek nem sokban különböztek magának a Bitcoin blokkláncnak a működésétől. A tendencia 2015-ben változott meg, amikor megjelent az Ethereum, amelynek a blokklánca is más volt, mint a Bitcoiné. Ez ugyanis nemcsak adatokat, hanem forráskódot is magában foglalt, célja az volt, hogy ne csak értéket képviseljen, hanem akár alkalmazásokat is futtasson. Az egyik ilyen alternatív kriptóvaluta neve Litecoin, ez később még fontos lesz.

Látható a láthatatlan

A Bitocin forráskódja nyílt, azaz bárki, aki ért a programozáshoz, el tudja olvasni. A blokklánc is nyílt, így bárki aki el tudta olvasni a Bitcoin forráskódját, az tud olyan programot írni, amivel nagyon sok információt ki lehet olvasni a blokkláncból. Például azt, hogy egy ilyen elektronikus pénztárcában mennyi pénz van. Vagy hogy egy konkrét bitcoin melyik mikor keletkezett és melyik pénztárcákon keresztül jutott el a jelenlegi pénztárcáig.

Tehát ha van 1 bitocinunk, akkor egyrészt egész sok pénzünk van, jelenleg kicsit több, mint 10 millió forint. Ha ebből a bitcoinból elköltünk egy minimális mennyiséget, akkor azonnal láthatóvá válik a pénztárcánk és hogy mennyi pénz van benne. Az elköltött pénzről pedig bárki le tudja követni, hogy hova ment. A valós pénzhez hasonlítva ez olyan, mintha „a  fizetés befejezése után a boltban, a pénztáros láthatná, hogy mennyi pénzt tartasz az adott címen” Akitől pedig mondjuk az ezrest kaptad, az meg tudná nézni bármikor az interneten, hogy az a konkrét 1000 forintos bankjegy melyik pénztárcába,

Hasonló cikkünk:  A magyarok többsége szerint előnyös az EU-tagság

És itt jön a képbe Harry Potter, aki valóban láthatatlanná teszi a dolgokat

A fentiek alapján talán egyértelmű, hogy a készpénznek két fontos tulajdonsága van, amit a kripto pénzek nem tudnak teljesíteni:

  • helyettesíthető: ha van két darab húszezres nálam, akkor teljesen mindegy, hogy melyiket adom oda, a későbbiekben ezt már senki sem fogja tudni. A lényeg, hogy adtam 20.000 forintot. Kriptovaluta esetében pontosan látszódni fog minden cent, hogy kitől és kinek ment.
  • senki nem tudja, hogy mennyi van a pénztárcámban: amíg el nem lopják és meg nem számolják, addig senki nem tudja, hogy a pénztárcámban pontosan mennyi pénz van. Még akkor sem, ha éppen fizetek a pénztárcámból. Tehát a nálam lévő készpénz egyenleg bizalmas adat és ezt nem is tudják kívülállók távolról megszerezni. Kriptovalutás pénztárca esetén ha tudjuk a pénztárca címét (nevét) akkor bármikor le tudjuk kérdezni, hogy mennyi pénz van benne. Ebben a tárcában például 252.597,23499595 BTC van, ami ma 7.316.998.149, azaz kicsit több, mint 7 milliárd dollárt ér.

A Mimblewimble (ha ki akarod mondani, akkor: mim-bul-wim-bul) egy varázslat a Harry Potter regényekből, aminek a lényege, hogy csomót köt az áldozat nyelvére így ő nem tud újabb varázslattal visszavágni. Ezért írta módszer kitalálója, hogy „Az alkotásomat MimbleWimble-nek nevezem el, mert arra lesz jó, hogy megakadályozza a blokkláncoknak, hogy minden felhasználói információról beszéljenek.”

És ezért fontos hír, hogy a Litecoin nevű kriptovaluta bevezette a Mimblewimble protokollt, vagy varászlatot, mert innentől a Litecoin is úgy tud viselkedni, mint a készpénz. Egyszerű, igaz?

Forradalom ez vagy csak egy szimpla varázslat

A kriptopénzek még nem igazán töltik be fizetőeszköz szerepüket, azaz nem helyettesítik a valódi pénzeket. Ezzel az új funkcióval viszont várható, hogy a készpénz helyettesítésére is egyre többen fogják használni, bár ezzel is érdemes mindig elővigyázatosnak lenni, mivel az árfolyamok nagyon ingadoznak. Így egyik nap milliomosok vagyunk és lehet, hogy másnap inkább csomót kötnénk a nyelvünkre, mert annyit buktunk pár óra alatt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...