fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Az amerikai tőzsdefelügyelet döntése fellendítheti a kriptopiacot

- Advertisement -

Az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) szerdán jóváhagyta a legnépszerűbb kriptoeszköz, a bitcoin ETF-ek tőzsdei bevezetését. Az ETF (exchange traded fund) azt jelenti, hogy valamilyen mögöttes termék biztosítja a befektetés értékét. A mögöttes termék lehet kötvény, árupiaci termék, vagy részvény.

Az ETF-et általában úgy rakják össze, hogy az értéke kövesse az adott termékkategória árának vagy tőzsdei indexének mozgását, ha például drágul a búza, kukorica stb., az ETF-ünk is szépen megy majd felfelé. Az ETF-ek az utóbbi időben nagyon népszerűek. Egy évtized alatt globálisan megtízszereződött és így az elmúlt pár évben már 10 ezer milliárd dollár körül mozgott a tőzsdén kereskedett alapokban tartott befektetések értéke.

Az USA-ban ehhez csatlakozik a legnagyobb kriptodevizaként a bitcoin (BTC), vagyis a tőzsdefelügyelet döntése értelmében mostantól olyan ETF-eket is vehetnek majd a befektetők, amelyek a BTC-hez vannak kötve. Első körben 11 kérelmet hagytak jóvá, köztük a BlackRock, az Ark Investments, a Fidelity, az Invesco és a VanEck igényét bitcoinalapú alapok tőzsdei kereskedésére.

Konzervatívabb becslések szerint is jelentős növekedés várható, öt év leforgása alatt 55 milliárd dollárt vonzhatnak a BTC-befektetések, jelenleg a bitcoin piaci kapitalizációja mintegy 913 milliárd dollár. A Standard Chartered elemzőinek optimistább jóslata szerint viszont csak idén 50-100 milliárd dollár áramolhat a bitcoinalapú tőzsdén kereskedett alapokba.

Mostantól az USA-ban a tőzsdén bárki vehet bitcoinhoz kötött ETF-et, aki tartani akar ilyet a portfóliójában – ez pedig vízválasztót jelent a híresen ingadozó árfolyamú kriptodevizának, mert a konzervatívabb befektetők előtt is megnyitja az utat a BTC felé.

Vannak persze szakértők, akik inkább a kockázatokra figyelmeztetnek. „Ha egyszer átszakad a gát, a SEC-nek nagyon nehéz lesz folytatnia a »mondj nemet a kriptóra« megközelítést” – nyilatkozta Jim Angel, a Georgetown McDonough School of Business docense. Ezzel arra utalt, hogy a lépés fokozatosan megnyithatja az utat más innovatív, kriptoalapú termékek tőzsdei bevezetése előtt is, miközben továbbra is egy rendkívül ingadozó piacról beszélünk.

Gary Gensler, a SEC demokrata elnöke eddig kategorikusan elutasította a bitcoin ETF-ek engedélyezését, most azonban csatlakozott a hatóság két republikánus biztosához és jóváhagyta a termékek forgalmazását. Döntését azzal indokolta, hogy egy közelmúltbeli bírósági ítélet fényében a termékek jóváhagyása „a leginkább fenntartható, előre vezető út”.

Tavaly egy szövetségi fellebbviteli bíróság kimondta: a SEC tévedett, amikor elutasította a Grayscale Investments azon kérelmét, hogy a már létező Grayscale Bitcoin Trustot ETF-é alakítsa át. Gensler ugyanakkor hozzátette, hogy az ügynökség továbbra sem támogatja a bitcoint, és „spekulatív, volatilis eszköznek” nevezte, amelyet bűncselekmények finanszírozására is használnak.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

Az, hogy az elmúlt hónapok során több mint 70 százalékkal emelkedett BTC árfolyama, annak is köszönhető, hogy a fenti bírósági döntés után sokan spekuláltak arra, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet meg fogja adni az engedélyt a bitcoin-ETF-ek kereskedésére, valamint a közelgő felezés is hajtotta fel az árat. A bitcoinbányászat szempontjából fontos felezések négyévente történnek, minden ilyen alkalommal a felére csökken a bányászatért kapható tokenek mennyisége. A felezések előtti időszakok hagyományosan erősek szoktak lenni a bitcoinnál, a 2024 tavaszi alkalom előtti hónapokat tehát ez is megnyomja.

A szerdai döntés óta ismét lendült az ár, jelenleg 47 ezer dollár körül jár, ami 24 órán belül közel 7 százalékos növekedést jelent. Egyes elemzők szerint újabb hosszú menetelésre kell készülni, és 2025-ig akár 200 ezer dollár környékére kúszhat fel az árfolyam.

A bitcoin 2008-as indulása óta több csúcsot és mélypontot is megélt, eddigi történelmi csúcsát 2021 novemberében érte el több mint 67 ezer dolláros értékkel, de járt már 4 ezer dollár alatt is – legutóbb azután kezdett durván zuhanni, hogy 2022 novemberében az FTX kriptotőzsde csődöt jelentett.

A kriptodevizák közismert volatilitása miatt az árfolyam-előrejelzések megbízhatósága minimum kétes, ugyanakkor az szinte biztos, hogy a friss SEC-döntés segíthet az extrém ingadozáson annak révén, hogy szélesíti a BTC-befektetések potenciális közönségét, ezzel a korábbiakhoz képest stabilizálva az árfolyamot.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...