fbpx

FRISS HÍREK

ISO 45001 – a nemzetközi szintű munkabiztonsági tanúsítvány

- Advertisement -

A szabványok világa folyamatosan bővül, változik. A felhozatal újabb szereplői általában válaszul szolgálnak az aktuálisan felmerülő ipari és munkáltató igényekre. Ilyen fiatalabb szereplőnek számít a munkabiztonságot és egészségvédelmet célzó ISO szabvány is.

A munkavédelem a cégek jogszabályi kötelessége

A szabványok világa bővelkedik a különféle rövidítésekben. Ennek oka mindössze az egyszerűség, hiszen sok esetben egészen összetett, ám beszédes elnevezésekről van szó. Nincs ez másként a MEBIR esetén sem, mely a Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszerét takarja. E rendszer és a hozzájuk kapcsolódó szabványok tehát a munkabiztonságra és a dolgozók egészségének védelmére irányulnak. E feltételek biztosítása pedig a cég és munkavállalók közös érdeke.

Az általános egészségvédelmi és biztonsági irányelvek vállalati szintű alkalmazása világszerte fontos kérdés. A biztonságos munkakörülmények biztosítása tulajdonképpen nem is lehetőség, hanem kötelesség minden munkaadó számára. Bár az erre vonatkozó szabványok eddig is jelen voltak, tartós igény mutatkozott egy összefogó, nemzetközileg is elismert verzióra. Végül 2018-ban a szabványügyi testületek sikerrel reagáltak e követelésekre, mikor megalkották az ISO 45001 szabványt. Egy nemzetközi szabványt, mely harmonizálja a munkabiztonsági és egészségvédelmi előírásokat.

A szabályozás tartalmi elemei

Ahogy minden más szabvány, úgy az ISO 45001 is pontos szabályrendszert alkot a vonatkozó területtel kapcsolatban. Mivel a munkavállalók biztonságának garantálása kiemelt szereppel bír, fontos, hogy minden vonatkozó előírás érthető, könnyedén alkalmazható és integrálható legyen a céges kultúrába. Az ISO 45001 a világ első nemzetközi MEBIR szabványa, mely igyekszik globális összhangot teremteni a témában. Elsődleges célja, hogy segítse a szervezeteket a biztonságos és egészséges munkahely kialakításában, ezzel javítva a MEBIR teljesítményt.

Hasonló cikkünk:  Mi történt az elmúlt héten a vidéki Magyarországon? - heti sajtószemle

Az ISO 45001 fontos célkitűzése a prevenció. Ez legfőképp a szabályoknak megfelelő céges környezet létrehozásában domborodik ki. Segítségével a cégek növelhetik rugalmasságukat, gyorsabban reagálhatnak a váratlan helyzetekre, illetve az esetleges változásokat is könnyebben követhetik le. A szabvány rugalmassága abban is megmutatkozik, hogy a korábbi egészségvédelmi szabványokhoz képest megengedőbb, ezáltal sokkal inkább az adott vállalat képére formálható. Lényegében ez biztosítja a legnagyobb fokú hatékonyságot a munkabiztonság területén.

Tanúsított munkabiztonság

Az ISO 45001 szabvány tanúsítása tehát a vállalkozás és a munkavállalók szempontjából is kölcsönös hasznokkal járhat. A dolgozók jóval nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mely a munkavégzésükre is jótékony hatással lehet. A balesetek számának minimalizálásával egészségesebb munkahely környezet teremtődik. A rendszer bevezetése tekintettel van a munkavállalók észrevételeire is. Bevonásukkal a szabvány működése folyamatosan fejleszthető. A munkavállalói elégedettség pedig a céges hatékonyságot is növeli.

A cégek jogszabályi megfelelősége külső szemlélők felé is beszédes lehet. A cégek szabványosított működése a partnerek felé is megbízhatóságot sugároz. Az ISO 45001 tanúsításával akár új piacok is megnyílhatnak a cégek előtt. A működés hatékonyságának optimalizálásával és a dolgozói elégedettség növekedésével gazdaságosabb működés érhető el. E két faktor kombinációja pedig lényegében garanciát jelent a cég hosszútávú sikerére.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...