fbpx

FRISS HÍREK

Petri Csathó Ferenc asztaltáncoltatása a Resti Kornél irodalmi estjén – Videóval

- Advertisement -

Petri Csathó Ferenc tért vissza a szegedi porból és felejtésből November 11-én, egy kecskeméti péntek este. A Resti Kornél ‘Eredetimegjelöléssel ellátott és utasellátó’ Zenekar irodalmi estet tartott a kor(ty)társ költő emlékére a Piaci Ételbárban. A zenekar már ismert, kedvesen összekuszált, de annál is élőbb irodalomtörténetében Németh Janó szegedi versmondó idézte fel Petri Csathó füstglóriás, söntéseket kísértő alakját.

A füstglóriát maga Resti Kornél, az irodalmi időutazó fonja pipafüstjével a költőnek – legalábbis Papp Máté lírai világokon átívelő meséjében. A zenekar kellő tisztelettel és megértéssel nyúl a költészethez, legyen szó a beatkorszakról vagy 15. századról. A tisztelet azonban nem zárja ki, hogy játékosan és eredeti jelentéséhez hűen dolgozzák fel Raimbaut de Vaquerias, Weöres és a többi kötelező nagy irodalmi név művészetét. 

Resti Kornél szépirodalmi mítoszában méltó helye van a ’74-es évnek és a Duna partján üldögélő Jimi Hendrixnek, a modern legendáknak. Ebbe a mítoszba foglalva ismertük meg Petri Csathó Ferenc szegedi költőt (1945–1997), “kockás térítőt”. A meghívón “asztaltáncoltatást” ígért a zenekar, és erre a kulturális szellemidézésre ideális helyszín volt a kockás terítős Piaci Ételbár!

A retro időkapszulában könnyen elképzeltük, hogy Petri Csathó is itt koptatja a székhuzatot a konyhából kiszűrődő zajok, a vendéglős lányok korzója és pohárcsörgés közepette. Az Ételbárban az est ideje alatt a költő saját fröccsét is felszolgálták: a “távolugrás” 4 deci szóda és 1 deci fehérborral készült.

Németh Janó szegedi versmondó teljes átéléssel mondta el Petri Csathó komolyabb hangvételű verseit, kíséret nélkül. Azon kevesek közé tartozik, akik igyekeznek ápolni a kevéssé ismert szegedi költő emlékét. Előadása hitelességét növelte, hogy láttuk, a zenekari játék alatt, a szünetekben sem hagyta el a szerepét.

Hasonló cikkünk:  400 ezer üres és érvénytelen nemzeti konzultációs ív gyűlt össze, országjáráson mutatják be őket

A sötétségbe tekintő karakter komolyságát Resti Kornél időn kívüli iróniája és csillapíthatlan életszomja ellenpontozta. Papp Máté mesélő a zenei részek alatt lisztet fújt a közönségre, sámándobbal idézett meg ősibb hangzásokat, vagy épp buborékot fújt a varázslat kedvéért. Németh Janó többször is fellépett már a zenekarral, és azt mondta a Kecsup munkatársának, az első perctől remekül megértették egymást:

“Tökéletes szimbiózisban játszunk. Az irodalmi esteken általában zene kíséri a felolvasást, de én nem szeretem keverni a kettőt. Szerintem a költészet és a zene két külön médium, amik önmagukban igazán erősek. Ezt a zenekar is érzi, ezért váltjuk egymást, építünk egymásra.”

Összhangjuk hatásos volt. A közönség egészen átadta magát Németh Janó, Apró Anna, Szabó Bence, Lázár Miklós, Papp Máté és Derdák Zoltán „Létra” előadásának.

Resti Kornél élővé és mindenki számára elérhetővé teszi a költészetet: mintha végigsimítanánk egy világlátott, fesztelen irodalmár könyvespolcán, ahol elitista háborgás nélkül megfér egymás mellett Tom Waits és Petri Csathó Ferenc neve, az irodalmi anekdoták pedig összemosódnak.

A legendáknak ezúttal a Piaci Ételbár üvegkalitkája adott otthont, ahol közel 50 éve nem volt hasonló esemény. Miután – sok mítosz között – megismertük a szegedi Béke Tanszék íróinak meséjét, izgalmas belegondolni, hogy ez a kecskeméti péntek este is mítosz lehet egy nap. Petri Csathó Ferenc öröksége mellett fennmarad a mese a kecskeméti zenészekről, akik az irodalmi est után a piac sötétjében is folytatják a játékot, a táncot, az élő költészetet.

Videó: Szűcs Zoltán, Fotók: Csonka Tímea

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...