fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

A vályogház is lehet energetikailag modern!

- Advertisement -

Ugye nem kérdés, hogy idehaza hány és hány vályogház áll még a mai napig is? Azt pedig nem is számoljuk, hogy hány épül hozzá, mert hiszen szerencsére az emberek újra felfedezték maguknak ezt az egyszerű, mégis nagyszerű építőanyagot.

Sajnos itthon a kissé mostoha sors jutott ezeknek a házaknak, lévén, hogy az állam nem támogatja azt, hogy a modern előírásoknak megfelelő energetikai szintre hozzák fel ezeket az épületeket. Pedig a feladat amúgy egyszerű lenne és nem is olyan költséges. (Azt már végképp csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a nem vályogházakat is lehet egészségesebbé tenni a vályog által, de az egy másik írás témája lesz majd.) De nézzük is, mit lehet tenni!

Modernizáld a vályogházadat!

Ha úgy érzed, hogy vályogházadnak nem árt némi vérfrissítés, akkor tekintsd meg a BIOKAY vályogvakolatok természetes megoldásait, amelyek csodát tesznek majd a házaddal.

De ne szaladjunk ennyire előre! Egy pillanatra gondoljunk csak vissza, hogy 40-50-60 évvel ezelőtt nagyszüleink háza, amely szintén vályogból készült, mennyire tudta a dolgát: ha kellett, bent, ha kellett, kint tartotta a meleget, tiszta levegőjű, szagmentes otthont biztosított a maga nemes egyszerűségével.

Nem csoda, ha ma is sokan ezt keresik, és inkább felújítanak, semmint lebontanak! 

Egy dolgot azonban fontos leszögezni: csakis olyan anyagokkal dolgozz, ami a vályoggal kompatibilis, vagyis természetes építőanyag, mert ha nem lélegző felületekkel veszed körbe a vályogból készült falat, akkor teljesen magad ellen dolgozol, és a vályog minden előnyét kiiktatod. S hogy mik is az előnyei? Mutatjuk is!

Hasonló cikkünk:  Szakmai konferenciára hívja a gyermekvédelem döntéshozóit Anyácska

Miért érdemes természetes anyagokkal dolgozni?

Akár a vályogot, akár a természetes hőszigeteléseket, akár a vályog- és meszesvakolatokat vagy a természetes festékeket nézzük, mindről elmondhatjuk a következőket:

  • Tökéletes páraszabályozó képességének hála nem kell többet penésszel küzdeni, valamint ideális páratartalmat biztosít.
  • Mivel nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalékot vagy vegyszert, ezért allergiások is bátran alkalmazhatják.
  • A vályog légtisztító hatású, így sem kellemetlen szagokkal, sem áporodott levegővel nem kell számolniuk.
  • Antisztatikus volta miatt csökkenti a szálló por koncentrációját, így az asztmások is fellélegezhetnek.
  • Sokkal kevésbé kell számolni az elektroszmog káros hatásaival.

Láthatod hát, megéri a természetes anyagokat választani, még ha kell is némi utánajárás és tájékozódás!

A környezetbarát otthon!

Ha a fentiek szerint alakítod otthonodat, akkor nemcsak az ott lakóknak kedvezel, hanem a Földnek is!

A fent említett építőanyagok ugyanis szinte minden esetben helyben előállíthatóak, nem igényel sem a gyártásuk, sem a szállításuk külön erőforrásokat, sőt akár újra is hasznosíthatóak, de ha nem is akarunk velük semmit kezdeni, akkor természetes módon lebomlanak, és nem szennyezik a bolygónkat!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...