fbpx

FRISS HÍREK

Indián szellem a Resti Kornél piaci koncertjén – VIDEÓVAL

- Advertisement -

Cseh Tamásra és Bereményi Gézára sokféleképp emlékezhetünk. Büszkék lehetünk a szerzőpáros hagyatékára a magyar történelem egy keserédes korszakából, de elfogult szeretettel is gondolhatunk rájuk. A Resti Kornél ‘Eredetimegjelöléssel ellátott és utasellátó’ Zenekar játékosan emlékezett meg a két krónikásról. Cseh Tamás-estemlék koncertjükön őszinte és fiktív pillanatokat idéztek fel a zeneszerző 80. “újjászületésnapjára”. A “dalforma képeslapokat” hallva mindenki másként nosztalgiázott a teltházas koncerten.

Cseh Tamás január 22-én lett volna 80 éves. A zenekar február 3-án, egy péntek este köré építette lírai hősökkel és füstös presszókkal tűzdelt történetét, és régi felvételeket vetített ki a Piaci Ételbárban. Resti Kornél, a mesés irodalmi időutazó, akinek már az óvodában is macskaköröm volt jele, természetesen jól ismerte Cseh Tamást, a szerelmest, a zeneszerzőt, az indián törzsfőt.

Apró Anna (kobza, ének) arról nyilatkozott a cikk írójának, hogyan közelítették meg Cseh Tamás és kortársai mára legendássá vált életét. “A meséink körbejárnak, visszatérnek bennük a szeretetett alakok. A fő téma most Cseh Tamás. Nem akarunk úgy játszani, ahogy ő tette volna, mert azt nem érezzük hitelesnek. Beépítjük a saját világunkba az emlékét, és felvételekkel adjuk vissza azt, amit zenészként nem is tudtunk volna feleleveníteni.

A zenekar kevésbé ismert dalokat keresett, melyekhez Resti Kornél fiktív alakja kapcsolódhat, és nem csak a nosztalgia miatt kell eljátszani. Ezt olyan dalok mellett adták elő, amik bár más tollából származnak, a részei is lehetnének a Cseh Tamás mítosznak. Az így született mesében a vendégek látják Cseh Tamást átkelni a tengeren, Rimbaud felemelkedését a pokolból, és csak sejteni lehet, mit csinált Faludy György a mosdóban.

“Ne kérdezzétek, miért. Úgyis el fogjátok veszíteni a fonalat.” – mondta Papp Máté, a Resti Kornél mesélője, majd folytatta a történetet az Isolabella presszóról és a barguzini tömegsírról, ahol Petőfi csontjait őrzik. A felvételeken Cseh Tamás tombolt egy templomban, szerelemről beszélt, vagy épp gitározott Jancsó Miklós filmjében.

Mindenki másként kapcsolódott a látottakhoz, de volt miről beszélgetni a homályos, legendás emlékek hatása alatt. Miután a vásznon Cseh Tamás egy barátját konfrontálta, a szomszédos asztal vendége számba vette a szerettei születésnapjait, emlékeztetőül.

A cikk írójának asztaltársa csendben mosolygott a Cseh Tamást indiánként ábrázoló képeken. Füst a szemében törzsfőnökre jól emlékeznek a bakonyi indiánok, akik a mai napig minden évben megtartják az indián játékot. “Füst apó a sziúk főnöke volt. Ők az ellenségeim, de a legnemesebb ellenségek.” Többet azonban nem mondott a bakonyi indián, a kör tagjai megőrzik a titkaikat.

Egy kultikus zenész hagyatékát csak érzékenységgel és mély ismerettel lehet feldolgozni. Apró Anna, Szabó Bence, Lázár Miklós és Papp Máté ezúttal sem okozott csalódást. A régi fotók új történetek illusztrációi lettek, a fellépés pedig teret hagyott a személyes nosztalgiának és a kimondatlan titkoknak.

Videó: Szűcs Zoltán, Fotó: Csonka Tímea

Korábban a Resti Kornél Petri Csathó ferenc emlékét elevítette fel Piaci Ételbárban. A koncertről szóló cikk itt olvasható:

Petri Csathó Ferenc asztaltáncoltatása a Resti Kornél irodalmi estjén – Videóval

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...