fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A „Gyurcsány-doktrína” a lengyel miniszterelnök idegeit is borzolja

- Advertisement -

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt választási nagygyűlést tartott szombaton, ahol szó volt lignit bányászatról, migráns ellenes népszavazásról és – gyurcsányozás is volt. Mintha Orbán Viktor írta volna a forgatókönyvet.

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni, de szuverén államként. Kiemelte, hogy Lengyelország szuverén és szabad ország kell, hogy maradjon. Ezt az álláspontot a PiS ellenfelei a lengyel EU-tagsággal szembeni támadásnak nevezik, miközben „az unió gyökereihez való visszatérésről van szó”. Kaczynski Európát felemelő „nagy vállalkozásnak” nevezte az EU-t, majd hozzátette, hogy manapság az unió válságban van.

Nyomatékosította, hogy a PiS nem engedi meg, hogy „a lengyelek helyett mások döntsenek”. Megerősítette: az uniós tervről Lengyelországban népszavazást fognak kiírni. „A lengyel döntés, a lengyel „nem” európai jelentőséggel is bírni fog.”

Kaczynski a Turów lignitbánya helyzetét is szóba hozta. Június elején a varsói vajdasági közigazgatási bíróság a szénkitermelés felfüggesztését rendelte el –  német és cseh környezetvédelmi civilszervezetek kezdeményezésére. Rámutatott: a turówi szenet felhasználó bogatyniai erőmű Lengyelország energiaellátásának 7-8 százalékát biztosítja, és az állam szuverenitásával szembeni támadásnak nevezte a bányát érintő lépéseket.

Hasonló cikkünk:  A Spar átszervezte magyarországi működését, hogy ellen álljon a kormány nyomásának

A migránsok áthelyezését célzó uniós terv kapcsán figyelmeztetett, hogy a „nyugati elit képzelethiánya miatt is új migránshullám indul a Földközi-tengeren át”, valamint Fehéroroszország irányából is újabb migránstámadások érik Lengyelország határait.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök beszélt az őszi parlamenti választások szerepéről az ország szuverenitása megőrzésében. Egységre szólította fel a kormánykoalíciót és szavazóit, és megvádolta az ellenzéket, nevezetesen Donald Tuskot, a Polgári Koalíció fő ellenzéki frakció elnökét a kormányt érintő rágalmak terjesztésével.

„Hazudtak reggel, hazudtak délben, hazudtak este, a Gyurcsány-doktrínával összhangban” – fogalmazott Morawiecki.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...