fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

A „Gyurcsány-doktrína” a lengyel miniszterelnök idegeit is borzolja

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt választási nagygyűlést tartott szombaton, ahol szó volt lignit bányászatról, migráns ellenes népszavazásról és – gyurcsányozás is volt. Mintha Orbán Viktor írta volna a forgatókönyvet.

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni, de szuverén államként. Kiemelte, hogy Lengyelország szuverén és szabad ország kell, hogy maradjon. Ezt az álláspontot a PiS ellenfelei a lengyel EU-tagsággal szembeni támadásnak nevezik, miközben „az unió gyökereihez való visszatérésről van szó”. Kaczynski Európát felemelő „nagy vállalkozásnak” nevezte az EU-t, majd hozzátette, hogy manapság az unió válságban van.

Nyomatékosította, hogy a PiS nem engedi meg, hogy „a lengyelek helyett mások döntsenek”. Megerősítette: az uniós tervről Lengyelországban népszavazást fognak kiírni. „A lengyel döntés, a lengyel „nem” európai jelentőséggel is bírni fog.”

Kaczynski a Turów lignitbánya helyzetét is szóba hozta. Június elején a varsói vajdasági közigazgatási bíróság a szénkitermelés felfüggesztését rendelte el –  német és cseh környezetvédelmi civilszervezetek kezdeményezésére. Rámutatott: a turówi szenet felhasználó bogatyniai erőmű Lengyelország energiaellátásának 7-8 százalékát biztosítja, és az állam szuverenitásával szembeni támadásnak nevezte a bányát érintő lépéseket.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: bő egy év múlva kezdheti meg a misszióját a második magyar űrhajós

A migránsok áthelyezését célzó uniós terv kapcsán figyelmeztetett, hogy a „nyugati elit képzelethiánya miatt is új migránshullám indul a Földközi-tengeren át”, valamint Fehéroroszország irányából is újabb migránstámadások érik Lengyelország határait.

Hasonló cikkünk:  Egy év kihagyással újra meghívót kapott Oroszország a Nobel-díj átadóra

Mateusz Morawiecki miniszterelnök beszélt az őszi parlamenti választások szerepéről az ország szuverenitása megőrzésében. Egységre szólította fel a kormánykoalíciót és szavazóit, és megvádolta az ellenzéket, nevezetesen Donald Tuskot, a Polgári Koalíció fő ellenzéki frakció elnökét a kormányt érintő rágalmak terjesztésével.

„Hazudtak reggel, hazudtak délben, hazudtak este, a Gyurcsány-doktrínával összhangban” – fogalmazott Morawiecki.

via HVG

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...