fbpx

FRISS HÍREK

Tényleg fóliázni kellett a könyveket, és ha igen, miért?

- Advertisement -

Egy millió forint bírságot szabtak ki a Libri könyvesbolthálózatra, a Lírára pedig 12 millió forint büntetés vár, amiért nem megfelelően árusítottak LMBTQ-témájú könyveket. Közérdekű adatigénylés útján a Lakmusz megkapta a fővárosi kormányhivataltól a két fogyasztóvédelmi határozatot.

A Libri reakciója – ami időközben a Mathias Corvinus Collegium többségi tulajdonába került – az volt a büntetésre, hogy egyes LMBTQ-témájú könyveket lefóliázva kezdett árulni, más könyveket pedig az ifjúsági irodalom kategóriából a felnőtt szórakoztató irodalom polcaira helyezett át.

A „gyermekvédelmi” törvény egyik végrehajtási rendelete tartalmaz előírást a zárt csomagolásra, azonban a szabály nehezen értelmezhető – vélik a könyvszakma képviselői. Ezért eltérő gyakorlatok alakultak ki az LMBTQ-kérdést érintő könyvek árusítására.

Kérdésként merült fel, hogy a rendelet betartatásáért felelős hatóság hogyan értelmezi az előírásokat, és milyen indoklással büntette meg a könyvkereskedelmi cégeket. A két határozat a kereskedelmi tevékenységekről szóló kormányrendelet 20/A. paragrafusának 3. bekezdésére hivatkozva büntetett.

„Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható” – szól a bekezdés.

A Líránál Alice Oseman Heartstopper – Fülig belég zúgtam című könyve miatt vizsgálódott a hatóság. A megismert határozat ezt annyiban pontosítja, hogy összesen 5 darab könyvről van szó, egy négyrészes sorozatról, aminek az első részét két kiadásban is forgalmazták.

A Librinél eddig nem volt ismert a mű címe, azonban a fogyasztóvédelmi döntésből kiderül, hogy Francesca Cavallo és Elena Favilli Esti mesék lázadó lányoknak című munkájáról van szó.

A Móra Kiadó ismertetője szerint „száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig”. Az egyes történetek közül a hatóságnak a könyv 42. oldalán található, a transznemű Coy Mathist bemutató mesével volt problémája.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

„Egy Coy nevű fiú arra kérte a szüleit, hogy kislánynak szólítsák és vigyék el orvoshoz, hogy lányt csináljanak belőle. A történet arra is kitér, hogy a történet főhősének szülei bírósági úton érték el, hogy kisfiuk az iskolai fiú WC helyett a lányok által használt mosdóban végezhesse el szükségleteit” – szól a történet.

A kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére (…) nem volt elkülönítve a többi terméktől és nem volt zárt csomagolásban forgalmazva”.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a Libri a gyerekkönyv részlegen, a többi gyermekkönyv között árulta – ez bizonyítja a kormányhivatal szerint, hogy gyermekeknek szóló kiadványról van szó. A határozatból kiderül, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzés után a Libri átsorolta a könyvet a gyermeknevelés tematikába, tehát a felnőtteknek szóló kiadványok közé, és „a boltokban megkezdték a 6+-os korosztályi ajánló leragasztását, eltakarását”.

Ez azonban nem volt elég a kormányhivatalnak, az egymilliós bírság mellett arra kötelezték a Librit, hogy a kiadvány forgalmazása a továbbiakban „zárt csomagolás alkalmazásával és a többi terméktől elkülönítve történjen”.

A Heartstopper-könyveket a Líra az ifjúsági irodalom polcon árulta, a könyvek hátsó borítóján pedig az állt a határozat szerint, hogy 14 éves kortól ajánlják.

Mivel a kormányrendelet a 18 év alatti személyeket tekinti gyermeknek, a kormányhivatal ezt a könyvet is „gyermekeknek szóló” kiadványként értékelte, és a 12 milliós bírság mellett a Lírát is kötelezte a fóliázásra és az elkülönítésre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...