fbpx

FRISS HÍREK

Direkt36: Kiszivárogtak az MCC luxusköltései

- Advertisement -

A felsőoktatási intézmények szoktak utazásokat, táborokat, programokat szervezni a diákjaiknak, ahol jellemzően önköltséges alapon vesznek részt. Van azonban kivétel, ez pedig a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC), ahol az adófizetők pénzéből kényeztetik a hallgatókat.

A Direkt36 birtokába került az MCC belső beszerzési és kifizetési adatai, amik minden korábbinál részletesebb betekintést adnak a nemzetközi szinten is terjeszkedő, a kormányhoz világnézetileg is szorosan kötődő intézmény költéseiről. Az elmúlt néhány évből származó adatok szerint

  • az MCC közel 600 millió forintot költött a rendezvényei étel- és italellátására.
  • Bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben a Scruton kávézókat üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt., ami 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak.
  • Külföldi vendégekre is költenek derekasan, például Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fiának, Jair Netanjahunak 2,8 millió forintot fizettek két egyórás panelbeszélgetésért.
  • Külföldi ösztöndíjasaik havi 3–5 ezer eurót, azaz 1,2–2 millió forintot kapnak, többen évek óta részt vesznek az ösztöndíjprogramban.
  • A külföldi tanulmányutak résztvevői gyakran négycsillagos szállodákban szállnak meg, az MCC-hez közeli források nem tudnak arról, hogy az utazásokra kérnének önköltséget a diákoktól.
  • Kormányközeli cégeknél is hagynak pénzt, például a 4iG-nál bruttó 200 milliót, Matolcsy Ádám Balaton Bútor Kft.-jénél bruttó 58 millió forintot.

Ehhez képest más neves és nagy múltú budapesti szakkollégiumoknak az egész éves költségvetése mozog 40 és 110 millió forint között. Ezeken a helyeken nem költenek milliókat cateringre sem, az egyik szakkollégiumban a rendezvényekre a diákok maguk készítik a szendvicseket.

Az MCC annyit megerősített, hogy a rendezvények és utazások térítésmentesek a diákjaik számára, de hozzátették, hogy a résztvevők kiválasztásánál szociális szempontokat is figyelembe vesznek. Hangsúlyozták, hogy a fenntartó alapítvány „a rá bízott vagyonnal a jogszabályi, illetve az alapítvány belső szabályozói előírásainak betartásával felelősségteljesen, átláthatóan és körültekintően gazdálkodik, elszámolással az alapítvány kuratóriuma felé tartozik”.

Vannak arra utaló információk, hogy az MCC-s rendezvényeket elrugaszkodott árazás jellemzi. A Direkt36 árajánlatot kért két olyan cateringcégtől, amelyek régóta aktívak a piacon és van gyakorlatuk több száz fős rendezvények lebonyolításában. A cégek névtelenül elmondták, hogy az MCC által számlázott összegeknél jóval kevesebből is ki lehetne hozni előkelő étel- és italellátást.

Az Apriori 2021-ig az MCC-főigazgató Szalai Zoltán érdekeltsége volt, aki a szakkollégium vezetése mellett fontos szerepet tölt be a kormányzati propagandagépezetben is: ő a Mandiner hetilap és online hírportál főszerkesztő-lapigazgatója is. Szalai kiszállása után a cég továbbra is kormányközeli érdekeltségben maradt. A cég a rendezvények cateringjén felül éves szerződéseket is köt az MCC-vel. A főépület büféjét évi 148,2 millió forintért üzemeltették 2022-ben, a révfülöpi telephelyen pedig 80 millió forintot kaptak ugyanezért.

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

Az Apriori válaszul a Direkt36 érdeklődésére azt írta, hogy a cég „a Mathias Corvinus Collegium által kiírt büféüzemeltetés tárgyában kiírt beszerzési eljárásokban vett részt, amelyből nyertes ajánlattevőként került kihirdetésre”. Az egyes rendezvények árai közti különbséget a szolgáltatások „konkrét tartalmának különbözőségével” indokolták, valamint hozzátették, hogy „az árazás vonatkozásában folyamatosan monitorozzák a piacot a versenyképességük fenntartása érdekében”.

Összehasonlításként: az ELTE-hez tartozó szakkollégium éves költségvetése 40–50 millió forint között mozog, de lehetséges, hogy ebből is megvonnak 20 millió forintot jövőre. Itt a nagyobb közösségi eseményeknél a diákok főznek, a kisebb, pár órás szakmai beszélgetésekre egy-két kiló pogácsát és néhány palack vizet vesznek. „Jött már hozzánk országgyűlési képviselő is beszélgetésre, de neki is pogácsát adtunk” – fogalmazott a szakkollégium diákvezetője.

A táborokra és nagyobb rendezvényekre mindig önköltséget fizetnek a diákok, ez minden megkérdezett szakkollégiumra igaz.

Az 1996 óta működő MCC mindig is Fidesz-közeli intézménynek számított. A nagy váltás 2020-ban jött el, amikor az MCC egy kormányhatározattal megkapta a Mol Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. részvényeinek 10-10 százalékát. A két részvénypakett összesen körülbelül 420 milliárd forintot ér, 2022-ben 36 milliárd forintot vettek fel osztalékként.

Több mint százmilliárd forint közvetlen állami támogatást is kaptak, továbbá a tulajdonukba került az addig is használt Somlói úti kollégium épülete és a mellette lévő irodaház, valamint a révfülöpi vitorláskikötő. 2021 óta tulajdonosok a Libri–Bookline-csoportban, 2023 júniusában aztán többségi tulajdonrészt vásároltak, így mára ők az ország legnagyobb könyvkiadójának 98,41 százalékos tulajdonosai.

Az MCC-nek 736 munkavállalója van, informatikai beszerzésekre két év alatt több mint 1,1 milliárd forintot költöttek, ebből 200 milliót a 4iG-nál. Bútorbeszerzésre 58 millió forint, kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok ellátására pedig nettó 1,8 milliárd forint ment el. Az MCC szerint a „beszállítók esetében szabályos beszerzési eljárás lefolytatására került sor, amely során szakmai és pénzügyi szempontokat figyelembe véve ezen cégek ajánlatát hirdették ki nyertesként”.

Az alapítványi vagyon gyarapodásával egyre merészebb ambíciói lettek az MCC-nek. A szakkollégium ügyeire közelről rálátó források arról számoltak be, hogy a terv most már az, hogy egy, a kormányzati ideológiához közel álló nemzetközi szellemi csúcsintézményt hozzanak létre.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...