fbpx
22.9 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Az Európai Bizottság négy pontban is szeretne változtatásokat elérni a státusztörvény tervezetében

- Advertisement -

Több magas szintű egyeztetés is volt az Európai Bizottság képviselőivel a státusztörvénnyel kapcsolatban. Üdvözölte a Bizottság a magyar kormány több lépését, mert a törvénytervezet számos pontján módosítottak az eredeti törvényjavaslathoz képest és több szakmai egyeztetésre is sor került. Egy, a tárgyalásokra rálátó magyar kormányzati tisztviselő szerint azonban maradtak még vitás pontok.

Négy lényeginek mondható elemmel kapcsolatban javasol módosításokat a Bizottság, miközben a tervezett változások irányát több tekintetben jónak tartják.

Szakszervezetekkel történő egyeztetés.

A Bizottság azt szeretné, hogy ha nem érik el a pedagógus szakszervezetek a kormány által definiált taglétszámot – ami a teljes foglalkoztatotti kör minimum tíz százaléka – akkor legalább a legnagyobb taglétszámmal rendelkező szervezettel tárgyaljon a kormány. A kormány célja csak az, hogy olyan szervezetekkel kelljen tárgyalniuk, amely mögött “érdemi támogatottság” áll.

Lekötött heti munkaidő.

A Bizottság szerint jobb lenne, ha sokkal egyértelműbb, átláthatóbb lenne, illetve aki többet dolgozik, az több pénzt is keressen. A kormány ezért a heti fix 24 tanítási óra mellett kötelezte el magát.

Hasonló cikkünk:  Továbbra sem maradunk rendkívüli jogrend nélkül, szeptemberig meghosszabbították „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”

Sávos bérrendszer.

A Bizottság szerint túl szélesek a bérsávok, a pedagógusok teljesítményének értékeléséhez több objektív szempontra lenne szükség. A kormányban “foglalkoznak a kérdéssel”, és azok a pedagógusok, akiknek a bére nem éri el a törvénytervezetben rögzített bérsávok alsó határát, már idén nyáron számíthatnak bérkorrekcióra.

A pedagógusokat átvezényelhetik másik intézménybe tanítani, akár 180 napra is.

A Bizottság azt szeretné, ha az áthelyezések önkéntes alapon történnének, és csak akkor lenne az egyoldalú kijelölés, ha önkéntes hiányában “a megfelelő minőségű oktatás” a hiánnyal küzdő intézményben nem lenne biztosítható. Az eltérő helyen való munkavégzés szabályozásával “a jövőre készül” a kormány, egyfajta “biztonsági védőhálóval”, hogy ha tovább csökkenne a pedagógusok száma, a diákok sehol ne maradjanak megfelelő oktatás nélkül. Egyébként a tanárok mintegy 8 százaléka most sem csak egy intézményben tanít.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...