fbpx

FRISS HÍREK

Gulyás Gergely szerint az EU-s pénzek csak egy részét tennék ki a tanárbéremelésnek

- Advertisement -

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy műsorban arról beszélt, hogy a kormány akkor is biztosít évi tíz-tíz százalékos béremelést a pedagógusoknak, ha nem jönnek uniós források.

A kormány most azt hangsúlyozza, hogy az EU csak kis részben járulna hozzá a tanárok bérének emeléséhez, mivel az úgyis hazai forrásból megy. Azonban a miniszter által említett számok megtévesztőek. Az évi 10 százalékos emelés jóval elmarad nemcsak az uniós megegyezés esetére ígérttől, de az idei inflációtól is.

A kormány idáig 10+10+10 százalékos tanári béremelésről beszélt. Gulyás szavai szerint ez az évi 10 százalék a következő években is folytatódna, vagyis ez alapján ebben a kormányzati ciklusban összesen közel 50 százalékkal mindenképpen nőnek a tanári bérek. A kormány a 2014-es minimálbérhez kapcsolva nyolc éve befagyasztotta a pedagógusbéreket.

Eddigi béremelések:

  • 2020-ban jött az első 10 százalékos emelés: az alapbért érintetlenül hagyták, de behoztak egy mindenkinek járó ágazati szakmai pótlékot.
  • A sztrájkmozgóládások után 2022-től ezt a pótlékot emelték 10-ről 20 százalékra;
  • Majd 2023-ra már 32 százalékra. A magyarországi tanárbérek ezzel együtt is rendkívül alacsonyak regionális összehasonlításban is.

A következő években is járna az évi 10 százalékos emelés, függetlenül az uniós pénzektől. A státusztörvény tervezete szerint ez már nem pótlék lesz, a pótlék ugyanis beépülne a rendes bérbe. 2020-21-ben még közel 7 százalékos reálbér-emelkedést jelentett a 10 százalék, azonban a 2022-es 14,5 százalékos infláció valójában már jelentős reálbér-csökkenést jelentett. 2023-ra 15-19,5 százalék az MNB éves információs előrejelzése, vagyis a mostani 10 százalékos emelés valójában 10 százalékot közelítő csökkenést jelent.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot, újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét

Ha úgy alakul, hogy Magyarország megfelel a jogállamisági feltételeknek, akkor kb. 700 millió forint érkezne, amivel 2025-ig lehet finanszírozni a tanári béremelés 80 százalékát. A cél, hogy a tanári átlagbérek a mostani 59 százalékhoz képest elérjék a diplomás átlagbérek 80 százalékát. Ezzel

  • 2023-ban 21,
  • 2024-ben 25,
  • 2025-ben 29 százalékos emelés lenne előirányozva.

Korábban arról szólt a kormányzati kommunikáció, hogy Brüsszel miatt nincs béremelés. Emellé jött be az utóbbi hetekben az, hogy az uniós pénzek nem is tesznek ki olyan sokat, ami inkább csak gyorsítaná a béremelést. Gulyás szerint valójában a béremelés töredékét jelenti csak az uniós pénz, képesek vagyunk magunkat anélkül is finanszírozni.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint “Gulyás Gergely szavaiból sajnos az szűrhető le, hogy a kormány már elengedte az európai uniós forrásokat.” Hozzátette, amit sorozatosan béremelésnek adnak el, az inflációt sem éri el: “Az oktatásban dolgozók már második éve reálbér-csökkenést szenvednek el, addig ne beszéljen senki propagandisztikus szólamokkal a béremelésről.”

A pedagógus szakszervezetek azonnali, 45 százalékos béremelést követelnek amellett, hogy alapvetően kritizálják a státusztörvényt.

via G7

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...