fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Az EU-s képviselők nem örülnek, hogy az Európai Bizottság feloldotta a Magyarországnak járó uniós támogatások egy részét

- Advertisement -

Európai uniós képviselők frontális támadásra készülnek Orbán Viktor kormányfő ellen az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás blokkolása miatt – írja hétfői hírlevelében a Politico.

Az európai politikusok egy része szerint Magyarországon továbbra is aggályos a korrupció és a jogállamiság helyzete, a támogatásokkal való visszaélés ezután is reális veszélyt jelent. Ezért a képviselők szerdán Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitáznak majd arról, hogy a Bizottság miért oldotta fel a Magyarországnak járó uniós támogatások egy részét.

Petri Sarvamaa finn néppárti EP-képviselő aláírásgyűjtést kezdeményezett, hogy függesszék fel a magyar kormány szavazati jogát a tagállamok tanácsában. A Politico szerint ezt a petíciót már 120 EP-képviselő aláírta. Az EP-képviselők csütörtökön szavaznak a Magyarországot érintő állásfoglalásukról, ahol nem kizárt, hogy felhívást intézhetnek majd az uniós országoknak, hogy lépjenek fel Orbán ellen.

Hasonló cikkünk:  Magyarország volt terítéken az EP jelenlegi mandátumának utolsó vitáján

Ahhoz, hogy Magyarországot megfosszák szavazati jogától, 26 tagországnak egyhangúlag kéne megállapítania, hogy Magyarország „súlyosan és tartósan” megsérti az uniós alapértékeket. A lap értesülései szerint több uniós vezető sem támogatja Magyarország teljes körű kiközösítését akkor sem, ha Orbán „illiberális demokráciáját” ellentétesnek gondolják az EU alapelveivel.

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője kitart amellett, hogy az Orbán-kormány csak akkor kaphatja meg az EU által visszatartott milliárdokat, ha teljesíti a megszabott feltételeket és módosítja a kifogásolt jogszabályokat. Mint mondta, nem szabad megengedni, hogy Orbán az orránál fogva vezesse Brüsszelt és alkuról sem lehet szó Magyarországgal.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...