fbpx

FRISS HÍREK

Tavalyhoz képest idén 124-gyel több önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie – a kormány a saját kiadásait csökkenti vele

- Advertisement -

A Pénzügyminisztérium Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester által benyújtott közérdekű adatigénylésére küldött válaszából kiderül, hogy az önkormányzatoktól beszedett szolidaritási hozzájárulást nem osztják vissza a szegény településeknek, hanem beöntik az állami költségvetésbe, igaz annak az önkormányzati zsebébe.

A tárca azt írta, hogy a „szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”. Azt, hogy melyik önkormányzat számít „kiemelkedően tehetősnek” a kormány dönti el, az adó mértékét az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján határozzák meg, amit az éves központi költségvetésről szóló törvényben rögzítenek. Hozzátették, hogy 2023-ban összesen 724 települési önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie.

Idén már 848 önkormányzattól szednék be a hozzájárulást, amiből összesen 310,6 milliárd forint bevételre számítanak. A PM magyarázata szerint azért emelkedik az összeg, mert „az érintett települések adóbevétele nagyobb mértékben növekedett”. Azonban nem hagyják náluk, pedig a többlet bevételre nagyon nagy szüksége lenne a szektornak. Az önkormányzatok egyenlege 2020 óta harmadszor kerül idén mínuszba.

Arra a kérdésre, hogy mi az útja a szolidaritási hozzájárulásból befizetett összegnek, a PM azt írta, hogy ez „része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének. Ennek szabályrendszerét a költségvetési törvény határozza meg. A települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak feladataik ellátására”.

Az idén ennél jóval kevesebb, összesen 1050 milliárd jut – a többek között óvodákat működtető, gyermekétkeztetést, szociális ügyeket, idős gondozást, közterületek gondozását, közösségi közlekedést biztosító – önkormányzatokra. Ám ebből csak 740 milliárdot fizet az állam, a többit az önkormányzatok adják össze – maguknak – szolidaritási hozzájárulás címen. Az önkormányzati szektor működtetése 2500-2800 milliárdba kerül évente, a költségek emelkedését azonban nem követik az állami normatívák.

Hasonló cikkünk:  Siposné a határontúli fiatalok kampánymunkájától tart, Nemcsik szerint ezzel beléjük rúgott

Ehelyett évről évre csökken. 2027-re a PM korábbi előrejelzése szerint – szolidaritási adó nélkül – már csupán nettó 686 milliárdot adna kormány a települések kötelező feladataira.

A települések kétharmadának nincs számottevő saját bevétele és nem is lesz, így feladatellátása az állami pénztől függ. A tehetősebbektől viszont a szolidaritási adó révén vonja el a pénzt a kormány, így a végére senkinél sem marad.

A szolidaritási adót akkor vezették be, amikor az önkormányzatok a járvány okozta válsággal küzdöttek. Az állam segítség helyett sarcolt. Elvonta az iparűzési adó felét, a gépjárműadót, a parkolási díjakat. Nem egy település esetén az elvont pénzek jóval meghaladták az állami normatíva összegét, ami egyet jelent a kivéreztetéssel.

Az önkormányzatok egyedi szimpátia alapján kaphattak kompenzációt, a szolidaritási adó bevezetése óta pedig titkolja a kormány, hogy pontosan mire, és főleg milyen szempontrendszer alapján támogatja így a rászoruló önkormányzatokat. Nem tudni, hogy a pénz valóban a szegényebb települések támogatására megy vagy esetleg reptérvásárlásra, vagy éppen a Vodafone megvételére – mondta Niedermüller Péter. Hozzátette: kiderült, hogy a király tényleg meztelen, a szolidaritási adó semmi más, mint az állam zsebének kitömése.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...