fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

Káosz uralkodik a védőnői szolgálatok államosítása után

Július elsejétől államosította a kormány a védőnői szolgálatokat, ez idő alatt is gyűlt annyi tapasztalat, hogy ki lehessen jelenteni: „Katasztrófa. Rosszabb, mint amire számítottunk” – mondta Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. Kapkodás, rohangálás, iránymutatás hiánya, heggyé növekedett megoldandó problémák jellemzik a helyzetet.

Eddig az önkormányzatok alkalmazták a védőnőket, akik önkormányzati helyiségekben dolgoztak, de az állami átvétel óta nem tudják kinek jelentsék, ha például megbetegednek, hol az egyik hivatali email címet kell használniuk, hol egy másikat. Ez sok időt vesz el a tényleges feladatoktól, a gondozottakkal való kapcsolattartást is hátráltatja – magyarázza Szalainé, aki ellen egyébként etikai vizsgálatot indítottak kritikai hangvételű nyilatkozatai miatt.

A szolgálatokat átvevő vármegyei kórházak ingatlanainak üzemeltetése is most került át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF), az átadás-átszervezésnek a kellős közepén kellene megállapodniuk a védőnői tanácsadó helyiségeket birtokló önkormányzatokkal az ingatlanok fenntartásáról. Olyan település is van, ahol kikapcsolták a telefont, megszüntették az internet hozzáférést és nincs takarítás.

Az önkormányzatok és a kórházak közötti szerződések kapcsán több lehetőség van: van, ahol havi 30 ezer forintot ajánlanak a helyiségek üzemeltetéséért, máshol azt kérik az adott településtől, hogy fizesse tovább a számlákat, majd azokat összegyűjtve küldje el a kórháznak. Az önkormányzatok többsége egyiket sem tartja elfogadhatónak, mert kevés a felajánlott összeg, valamint a három havi elszámolás egy 75 milliárdos adósságállományt maga előtt görgető állami intézménnyel nem csábító a napi pénzügyi gondokkal küszködő településeknek.

A védőoltásokról, státuszvizsgálatokról szóló értesítők, az iskolások gondozási kartonjainak postázása is napi probléma. Valahol 80 kilométert kellene autózni a kórházig, mert az átvevő intézmény azt kérte, hogy oda vigye a védőnő, ahol majd postázzák. Olyan is van, ahol a védőnőnek saját költségén kellene postázni későbbi kifizetéssel. Továbbra sincsenek pecsétek, márpedig enélkül nem adható ki várandós gondozási könyv, illetve az anyasági támogatás igényléséhez szükséges igazolás sem.

Hasonló cikkünk:  A tervek szerint október 23-án adnák át a Szeged-Röszke közötti vasúti pályát

Az érdekképviseleti vezető szerint tömeges felmondásról nem beszélhetünk, de folyamatosan hagyják ott a pályát a védőnők a legrosszabb önkormányzati bánásmódnál is méltatlanabb helyzetek miatt.

A védőnők által is használt, „egészséges tanácsadásra” szolgáló helyiségekben oltották eddig a gyerekeket, azonban néhány helyen halasztják a kötelező védőoltások beadását, mert a védőnői szolgálatok államosítása óta nincs hol beadni azokat. Akad olyan átvevő intézmény, amely egyszerűen kitiltotta onnan a házi gyermekorvost.

Hasonló cikkünk:  Speciális mérőműszerek használata céges és otthoni környezetben

A védőnőket szóban úgy utasították, hogy a védőnői helyiségekből – mint betegségmentes környezetből – és a külön a számukra felépített egészségházakból a háziorvosi rendelőkbe menjenek át. Ennek nyomán a kötelező védőoltásokat a védőnők már el is kezdték áthordani a háziorvosi rendelőkbe. Szarvas Gábor sárrétudvari gyermek háziorvos szerint ez a szakma megcsúfolása, sok évtizedes (több, mint százéves) szakmai alapelvek fejre állítása.

Az egészséges lakosság gondozását, a preventív szűrő és tanácsadói tevékenységet, valamint az egészet dokumentáló adminisztratív munkát a betegellátástól és a betegektől szeparáltan kell elvégezni – eddig ez sarkalatos tétel volt. Azonban a mostani helyzet a gyermekorvos szerint szembe megy az anya- csecsemő- és ifjúságvédelmi tevékenység hosszú évtizedek alatt kialakított alapelveivel.

Az orvos érdeklődésére, hogy miként valósul meg a gondozottak védelme az esetleges fertőző betegségektől, miközben betegellátó helyiségben történik a gondozás, azt válaszolták, hogy „szellőztetni kell”.

Egy körzetorvosi rendelő a szokásos rendelések között sürgősségi ellátásra szolgál. A kötelező védőoltásokat ráadásul „hatalmaskodó, hatósági” eljárással szállították át az orvosi rendelőkbe. A tanácsadók hűtője így üresen tátong, miközben az orvosi rendelőbe új hűtőt kellene vásárolni – tette hozzá az orvos.

via Népszava

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...