fbpx

FRISS HÍREK

Bács-Kiskun megye a hetedik helyen állt a megkötött csok-os szerződésekben, jövőre jelentősen visszaeshet

- Advertisement -

Bár az országos adatokat tekintve Bács-Kiskun megye a hetedik helyen állt a megkötött csok-os szerződések számát illetően, ez az érdeklődés jövőre érezhetően visszaesik majd, miután idén még azok is igyekeznek majd ingatlant vásárolni, akik nem feltétlenül szerettek volna” – így értékelte a KecsUP-nak a kormány szabálymódosításait Varga Tamás, független pénzügyi szakértő. Kecskeméten is népszerűnek tűnt az elmúlt években a csok-os program, csak 2016 és 2018 között 827 szerződést kötöttek.

A Kecskeméten tevékenykedő szakembert azután kerestük meg, hogy bár eddig úgy tűnt, a kormány a csok enyhítésével pörgetné a „haldokló” hitelpiacot, ám hivatalosan is megjelentek a családi otthonteremtési kedvezmény megszüntetéséről szóló jogszabálymódosítások. Eszerint jövőre már nem lehet ilyen támogatást igényelni, de megmarad a falusi csok, amely 2024-től a mostaninál jelentősen több támogatást biztosít használt lakás vásárlásra és felújításra a vevők számára.

Az új szabályok értelmében a csokos vásárlók kizárólag 2023 végéig élhetnek majd az ingatlan vételárának 4 százalékát kitevő illetékkedvezménnyel.Jelenleg ez egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében 2 millió forintos támogatást jelent, ami komoly ösztönző lehet a vevők számára, hogy még idén kihasználják ezt a lehetőséget” – közölte lapunkkal már Balogh László. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette, az új szabályok értelmében 2024-től mind a nagyvárosokban mind a falusi csokos településeken megszűnik az értékhatár nélküli illetékmentesség, de elképzelhető, hogy ezek a szabályok is változnak még.

Az ingatlan.com adatai szerint a csok megszűnéséről szóló bejelentés óta nem futott fel a nagyvárosi csokkal megvásárolható lakóingatlanok iránti kereslet, bár Pest vármegyében a lakóingatlanok iránti érdeklődés a bejelentést követő héten 40 százalékkal nőtt. „Ám ez hamar visszaállt a korábbi szintre” – jegyezte meg Balogh László. Az országos piacra jellemző visszafogott érdeklődést az ingatlan.com szakértője azzal magyarázta, hogy az érintettek megvárták a hivatalos jogszabály megjelenését.

Hasonló cikkünk:  Dobos József bemutatta új szervezetét és kecskeméti polgármesterjelöltjét

Ennek köszönhetően érdemleges piaci mozgásokra nyár végén és ősz elején lehet csak számítani, ami az árakra is hatással lehet. Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka lakik saját tulajdonú ingatlanban, ezért a csokos vevők jelentős része eladóként is a piacra lép majd év végéig, hogy kihasználhassák a még elérhető kedvezményeket.

Lakásvásárlóból viszont sokkal kevesebb van az elmúlt évekhez képest, ezért azok a hirdetők, akiknek 2023 végéig muszáj eladniuk a lakásukat, nagyobb mértékű árcsökkentésre kényszerülnek. Ennek következtében az idei év második felében élénkülő forgalommal és egyre jobban csökkenő árakkal találkozhatunk a lakáspiacon” – fogalmazott Balogh László.

Varga Tamás ehhez képest arra számít, hogy jövőre elszaporodnak majd az eladó ingatlanok a városokban, vevő azonban szerinte is eddigieknél kevesebb lesz. „A piaci kamatok várhatóan csökkenni fognak, és nagyjából 6 százalék körülire eshetnek vissza, ami a jelenlegi 13 százalékos alapkamathoz képest sokkal kedvezőbb, ám a hitelpiac látványos felélénküléséhez ez továbbra is kevés lesz” – mondta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...