fbpx
21 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Kevesebb laborvizsgálatra kerülhet sor a jövőben

- Advertisement -

Korlátozott számú laborvizsgálat elvégezhetőségéről kaptak tájékoztatást a Pest vármegyei háziorvosok az elmúlt napokban. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint országos szinten is jelentkezhet ez a probléma.

Az egy labor-kéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, és ugyancsak szűkítik a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is. Ez utóbbit indokolni kell, és a sürgősség tényét a laborszolgáltató orvosigazgatója fogja eldönteni a rendelkezésre álló adatok alapján.

Az intézkedés lényege a Teljesítmény Volumen Korlát (TVK) jellegéből adódik. Ez „a járóbetegellátásra és az aktív fekvőbeteg-szakellátásra vonatkozóan szolgáltatónként, éves szinten, havi bontásban meghatározott elszámolható teljesítmény mennyiség”. A laboratóriumi vizsgálat is a TVK alá eső szolgáltatás.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a saját maga által meghatározott teljesítmény feletti vizsgálatokra csupán a normál finanszírozás hét százalékát biztosítja, így minél több ilyen vizsgálatot vállal be a szolgáltató, annál nagyobb vesztesége keletkezhet.

Hasonló cikkünk:  Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

Az év első öt hónapjában 804 százalékos volt a NEAK limiten felüli túlteljesítés. A levél szerint országos tendenciáról van szó, ezért a szolgáltatók sorra vezetik be a laborvizsgálatokat korlátozó intézkedéseket. A háziorvosok mind a plusz indoklási-adminisztrációs terheket elkerülve, mind a betegérdeket szem előtt tartva sok esetben a sürgősségi ellátásba irányítják a pácienseiket, ami az egész egészségügyi hálózatra komoly nyomást helyez.

Maga a levél is elismeri, hogy az így szükségszerűvé vált megszorítás valószínűleg nem választható el az új háziorvosi indikátorrendszerről, amely alapja a szűréseken és a laborvizsgálatokon alapul.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...