fbpx

FRISS HÍREK

Állatvédő Egyesületnél alkotott a lakiteleki CSAK csoport

- Advertisement -

Whiskey a ló az első lakó, aki üdvözli a Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület telephelyére érkező látogatókat, de hamar felbukkan két mentett kutyus is, akiket a házigazdák már sajátjukként nevelnek. Orbán Gyöngyi 44 éve üzemeltet vendéglátó-egységet Tőserdőn, de az állatszeretet talán még régebb óta az élete része.

Ezért is döntött úgy 2020-ban, hogy tanyát vásárol és az alkalmi segítségnyújtás helyett szervezettebb formában vág bele az állatmentés hiánypótló, ugyanakkor szívbemarkoló és nehéz feladatába. Szerencsére olykor támogatói is akadnak ebben a szép küldetésben; a lakiteleki CSAK csoport két nap alatt színes állat- és növénykavalkáddal festette le az egyesület főépületének falát.

A lakiteleki CSAK csoport társadalmi munka keretein belül festette ki a Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület épületét Fotó: Bajáki Zsanett

– Miután megtaláltunk ezt a helyszínt, 2020 májusában megalapítottuk a Laki Mancs Állatvédelmi Egyesületet – vezet körbe bennünket a helyszínen Orbán Gyöngyi. – Tíz fővel alakultunk és 21 taggal működünk jelenleg, akik közül mindenki lakiteleki, minden munkát magunk között osztunk el. A működéshez elengedhetetlen volt, hogy létrehozzunk orvosi szobát, ételtárolót, karanténkennelt és a normál kennelsort is folyamatosan bővítjük.

Orbán Gyöngyi hosszú évtizedek óta küzd a kóbor és a bántalmazott állatok védelméért Fotó: Bajáki Zsanett

A menhelyen zömmel kutyusok és cicák várják az új gazdáikat, de találkozhatunk baromfikkal, juhokkal, macskákkal, libákkal, nyulakkal, malaccal és lóval is. A háziállatoknak külön állatsimogatót alakítottak ki, ahol bárki ismerkedhet a tanya szelíd lakóival.

A háziállatoknak külön állatsimogatót alakítottak ki, ahol bárki ismerkedhet a tanya szelíd lakóival. Fotó: Bajáki Zsanett

– Óvodás, iskolás csoportok is járnak ki hozzánk, akik nagyon élvezik az állatok közelségét – folytatja Gyöngyi. – Lakitelek és Tiszaug a körzetünk, amin belül mentünk, de előfordult már, hogy Szolnokról hoztunk el kiskutyát. Általában kóbor állatokat gyűjtünk be, vagy jegyzői jelzés alapján hozunk el rosszul tartott, bántalmazott állatokat. Nagyon jó együttműködésünk van a lakiteleki jegyzővel és az önkormányzat is támogat bennünket havonta 100.000 forinttal. Bekerüléskor teszteljük az állatokat és ennek megfelelően szükség esetén kezelést is kapnak. A nagyok ivartalanítva vannak, a kölyköket pedig ivartalanítási kötelezettséggel lehet csak elvinni.

Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

Az örökbe adott állatok hogylétét rendszeresen ellenőrzik Fotó: Bajáki Zsanett

Az örökbefogadási szerződésünkben szerepel, hogy bármikor, előzetes bejelentkezés nélkül ellenőrizhetjük, hogy hogyan tartják a tőlünk elvitt állatot. Nyár végén autóba ülünk és végigjárjuk az új gazdákat, leellenőrizzük őket. Sajnos volt már olyan kutyus, akit vissza kellett hoznunk. Az egyik egyesületi tagunk kutyasulis képzést végzett, ő szokott rendszeresen foglalkozni a kutyákkal. Igyekszünk úgy nevelni őket, hogy minél könnyebben beilleszkedjenek az új családjukba.

Elsősorban kóbor, bántalmazott és elhagyott állatokat gyűjtenek be az egyesületnél Fotó: Bajáki Zsanett

Pongrácz Márta, a lakiteleki Csak csoport egyik alapító tagja néhány Tiszakécskéről mentett kiscica kapcsán került először kapcsolatba Gyöngyiékkel. A helyi alkotókból és művészekből álló szervezet nemrég úgy döntött, hogy társadalmi munka keretében kifestik a Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület épületének falát.

„Lakiteleken egészen jól működik, hogy a helyi szervezetek, egyesületek támogatják egymást.” Fotó: Bajáki Zsanett

– A célunk az, hogy nagy, dekoratív felületet hozzunk létre, ami messziről is jól látszik és szellemiségében kapcsolódik a Laki Mancshoz – részletezte a projektet Pongrácz Márta. – Háziállatokat, növényeket, természeti formákat rajzoltunk fel a falra, amit másnap kifestettünk, így egy igazi színkavalkád jött létre. A CSAK csoport fő profilja a gyermekprogramok, workshopok szervezése, de újabban a falfestés is képbe került, persze a Laki Mancs esetében ezt ingyenesen, társadalmi munka keretein belül vállaltuk el. Szerencsére Lakiteleken jól működik a helyi szervezetek, egyesület összefogása, támogatjuk egymást azokon a területen, amikhez értünk, rész veszünk egymás rendezvényein.

Elkészült a fal. Fotó: CSAK csoport

Így lesz ez szeptember 23-án is, amikor nyílt napot tartanak a Laki Mancs Állatvédő Egyesületnél. Ezen a napon várnak minden érdeklődőt, akik szívesen megismerkednének a szervezet működésével, a tanyán élő sokszínű állatsereglettel, és a társszervezeteknek köszönhetően izgalmas programok is várják majd a résztvevőket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...