fbpx

FRISS HÍREK

16 ezer lélegeztetőgép áll raktárakban, a honvédelmi tárca mégis új eszközöket szerez be – megmagyarázták miért

- Advertisement -

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kedden egy Facebook-posztban azt írta, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja lélegeztetőgépek beszerzésére írt ki közbeszerzést, miközben 16 ezer lélegeztetőgép porosodik raktárakban a Covid-járvány óta. A képviselő szerint elég szűkösre is szabták a kiírás határidejét, ugyanis szeptember 22-én indult meg az eljárás, ami október 3-ig tart, vagyis mindössze 12 nap van leadni az ajánlatokat.

A Honvédelmi Minisztérium Sajtóosztálya reagált Hadházy felvetésére, szerintük a raktárakban porosodó 16 ezer lélegeztetőgép nem felel meg a NATO-szabványoknak, nem használhatóak harctéri körülmények között.

Kifejtették, hogy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket terveznek beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérültellátást.

Hasonló cikkünk:  Egyes vállalkozások eladására kötelezhetné a tulajdonosokat a GVH, ha veszélybe kerülne az ellátásbiztonság

„Nagy hangsúlyt fektetünk az eszközök mobilitására, az autonóm működés fontosságára, a tábori körülmények közötti alkalmazhatóságra, szállíthatóságára, valamint erősítjük a légi egészségügyi kiürítés szigorúan szabályozott orvostechnikai hátterét is” – emelte ki a HM.

Hozzátették, hogy a „lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.”

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...