fbpx

FRISS HÍREK

Akár 13 milliárdot is kaphat tíz év alatt az FTC az MVM-től

- Advertisement -

Az Rtl.hu által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy adófizetői pénzekből milliárdokat költött reklámokra, sporttámogatásra, valamint a kultúra szponzorációjára a Magyar Villamos Művek (MVM). A vállalat az elmúlt két évben nagyjából 2,8 milliárd forintot fordított sportra.

A Ferencvárosi Torna Clubnak 10 év alatt összesen akár 34 millió eurót, azaz 13 milliárd forintot is fizethet az állami cég, mert a fenti összeghez még hozzájön az MVM Dome szponzorációjára szánt összeg is. A sportra szánt 2,8 milliárd forintos összeg nagy része társaságiadó-felajánlásokat (tao) takar, a kedvezményezett klubok ugyanis nagyjából 2,55 milliárd forinton osztozhattak.

Az Európai Unió eredetileg 2023-ig engedélyezte a látvány-csapatsportágak tao-támogatását, amit a magyar kormány kérésére 2029-ig meghosszabbítottak – pedig egy idén megjelent, 300 oldalas tanulmány szerint az állami százmilliárdok nem javítottak a különböző sportágak eredményességén.

A sportklubok a tao-felajánlások révén sokkal nagyobb összegű támogatáshoz jutottak, mint a lakosság egészségét jobban szolgáló tömegsport-rendezvények. Ritkábban kaptak szponzorációt például a maratonfutó versenyek, a különböző sport-családi napok.

Az MVM szerint „az MVM Csoport Közép-Európa tizedik és Magyarország második legnagyobb vállalatcsoportja, amely gazdasági szerepéhez mérten kiemelt figyelmet fordít a társadalmi ügyek támogatására. Ennek keretében értékteremtő és értékmegőrző kezdeményezések megvalósulásához nyújt támogatást a sport, a kultúra, a környezetvédelem, az egészségügy, az oktatás és a tudomány területén, illetve karitatív segítségnyújtás keretében – lehetőségeihez mérten – folyamatosan támogatja rászorulókat és a hátrányos helyzetűeket”.

Az FTC nevét viselő szervezetekkel kötött szerződések kiemelkednek. A tao-átengedésekből például összesen 120 millió forintot kapott a ferencvárosi jégkorong- és a vízilabdaélet. A legnagyobb értékű megállapodás a 2021 végén átadott multifunkciós csarnok névadó szponzorációjáról szól, erre ugyanis évente 3,4 millió eurót, azaz nagyjából 1,3 milliárd forint + áfát fizet az állami vállalat (380-as euróval számolva). A támogatás összege ismert volt, azonban az nem, hogy a 2022-es szerződés alapján ez az összeg legalább öt évig minden évben jár, és a megállapodás meghosszabbítható akár újabb 5 évvel, egészen 2032-ig.

Hasonló cikkünk:  Másodszor is elnapolta a bíróság a kecskeméti kézilabdás költségvetési csalás büntetőperét

Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt akár 34 millió eurót, azaz csaknem 13 milliárd forintot kaphat majd a Ferencvárosi Torna Club (FTC) az állami vállalattól.

Az rtl.hu kérdésére az állami cég azt közölte, hogy „az MVM Csoport legjelentősebb szponzorációs szerződései, mint például az FTC vagy az MVM Dome szponzorációja, az országimázs és az MVM imázsának nemzetközi erősítése mellett kiemelt hazai társadalmi ügyet szolgálnak a sport és a kultúra területén. Ezen szponzorációs szerződések kivétel nélkül támogatják az MVM Csoport hazai és nemzetközi stratégiai célkitűzéseit”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...