fbpx

FRISS HÍREK

Szakácskönyv applikációt fejlesztett egy tizenhat éves kecskeméti srác

- Advertisement -

A kecskeméti Kada iskola tizedikes diákja, Nyeső Edvárd Pál nem mindennapi tehetség a programozásban, ráadásul ifjú kora ellenére roppant céltudatos, már most vállalkozás beindítását tervezi. Nemrég készült el egy szakácskönyv applikációval, amely tíz nemzet konyhájának mesterséges intelligencia által generált ételreceptjeit kínálja.

„Kilenc éves koromban kezdődött az egész. Egy nap azzal keltem fel, hogy szeretnék egy weboldalt készíteni. YouTube-on rákerestem, találtam egy videót, amelyben egy srác elmagyarázta, hogyan kell, és csak lemásoltam, amit mutatott. Nem volt túl jó az oldal, de működött, a célnak megfelelt” – meséli a tizenévesek lazaságával Edvárd, milyen magától értetődő dolog is legyártani egy honlapot.

Innentől kezdve autodidakta módon, a neten keresztül ismerkedett a webfejlesztéssel: „egyrészt mert nem volt meg a tőke a drága programozós tanfolyamokhoz, másrészt pedig szerintem menőbb – és nyilván nehezebb is -, ha valaki magától tanulja meg”. Mindez persze egy igen jó angol nyelvtudást feltételez, körülbelül B2 szinten áll jelenleg, tervezi a nyelvvizsgázást is hamarosan. Jelenleg általános közgazdaság szakon tanul a Kadában, a mostani tanév végén tud majd szakirányt választani.

A főzéshez nincs érzéke, a programozásban viszont igazán profi / Fotó: Hraskó István

Miután megtetszett neki a programozás, az évek során több kisebb weboldalt készített, és fejlesztett egy „saját social media-féleséget”, amely barátainak, közeli ismerőseinek volt elérhető. Mostanában online marketinggel foglalkozott szabadidejében, aztán júniusban jött az ötlet a vendéglátásban otthonosan mozgó édesapjától, hogy mi lenne, ha készítene egy applikációt, amelynek segítségével alapvetően három szempont alapján – konyha felszereltsége, főzőtudás, rendelkezésre álló idő – bárki egyszerűen, pár koppintással kereshetne/választhatna receptet, tíz nemzet konyhájából.

„Úgy voltam vele, hogy oké, nézzük meg, van már azért pici fejlesztési tapasztalatom. Készítettem egy alap felületet, hogy nagyjából így kellene kinéznie, ezt kellene tudni. Aztán édesapámmal és barátommal hárman végeztünk egy piackutatást, hogy felmérjük, a célcsoportnak milyen elvárásai lennének egy ilyen szakácskönyv applikációval szemben. Ezen paraméterek alapján mentem tovább, és végeztem el a receptgenerálást, ezzel rengeteg időt eltöltöttem” – folytatja Edvárd.

Fotó: Hraskó István

Az Ecook-nak elnevezett app különlegessége ugyanis, hogy a recepteket a mesterséges intelligencia készíti. Az ötletgazda édesapa, Paul szerint lehet, hogy a szakmabeliek, a szakácsok körében ezzel megütközést keltenek, és talán nem fog tetszeni nekik az újításuk, de ő vallja: a világ ebbe az irányba halad, lépést kell vele tartani és bátran kell nyúlni az MI-hez. Hiszen ha a navigálást és saját magunkat rá merjük bízni egy útvonaltervező programra, alkalmazásra, miért ne segíthetne az MI egy recepttel a konyhában, a hozzávalókban, előkészítésben és magában a főzésben, sütésben, tálalásban?

Hasonló cikkünk:  Interjú Brüsszelből, megrongált Fidesz-iroda, letiltott politikusi interjú, dermesztő iskolai légkör

Az ételeket tesztelik is, és folyamatosan ellenőrzik és frissítik a tartalmat, hogy szakmailag minden rendben legyen. Sok ételt próbaképp el is készítettek, és nagyon finom lett a végeredmény. Egyelőre közel háromszáz recept van az app-ban, ha valaki esetleg nem találna egy ételt, egy gombnyomással megkérheti a virtuális szakácsot, hogy gyorsan „írja meg” – és mivel az MI öntanuló, onnantól kezdve az új recept bekerül a „memóriájába”. Paul úgy véli, minden eCook-ban lévő étel alapszintű szakácstudással elkészíthető, a leírások rövidek, pontosak, világosak. A felhasználók a magyar, az olasz, francia, angol, német, osztrák, orosz, spanyol, kínai és japán konyha ételei közül választhatnak, nemcsak főételeket, hanem desszerteket is.

Apa és fia / Fotó: Hraskó István

Hogy kiket céloznak meg a termékkel? Alapvetően az újdonságok iránt nyitott és a főzést szerető felhasználókat, de akár szakácstanulókat is. Szerintük az app nagy előnye, hogy megspórolható a neten való keresgéléssel töltött idő, és pillanatok alatt közérthető receptek érhetők el.

Október közepéig, közel két hónapig tesztelték az app-ot, javították a hibákat, utána tették ki az áruházakba, de apa és fia is kijelentette, a fejlesztés nem állt le, szeretnék egy bevásárlólistával bővíteni az eCook-ot, és nemzetközileg is hódítani, minél több nyelven. Hisznek abban, hogy az emberek látnak fantáziát abban, amit megalkottak.
Edvárd nagy kihívásnak találta az alkalmazás kifejlesztését, de elégedett a végeredménnyel. Na de ő maga mennyire áll közel a főzéshez?

Fotó: Hraskó István

„Őszinte leszek: semennyire. Nincs is különösebb érzékem hozzá. Nemrég palacsintát próbáltam sütni, de nem igazán sikerült. Engem leginkább a programozás és vállalkozás része érdekel” – mondja, ezt egész komolyan. Tizenhat éveseknél azért még ritkán tapasztalni ilyen fokú céltudatosságot, de Edvárd számára teljesen természetes, hogy készül az iskola után életre, és már most igyekszik megalapozni. Barátai egyáltalán nem tartják különcnek vagy „csodabogárnak”, sőt többen hozzá hasonlóan gondolkodnak, és szintén valami vállalkozásban törik a fejüket, így egymást húzzák.

„Nagyon remélem, hogy minél több főzni vágyó ember telefonján ott lesz az applikáció. Határ a csillagos ég” – mondja mosolyogva a tini, akire méltán lehet büszke édesapja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...