fbpx

FRISS HÍREK

Nulla százalék lesz a napilapok áfája, amivel Mészáros Lőrinc cége jár jól

- Advertisement -

Jól fog járni 2024-től Mészáros Lőrinc milliárdos nagyvállalkozó és az érdekeltségi köréhez tartozó Mediaworks Hungary Zrt. – ugyanis egy uniós irányelv átültetésével „szuperkedvezményes” áfakulcsot vezet be a magyar kormány. A nulla százalékos áfamértéket a napilapokra fogják alkalmazni.

A PwC Magyarország friss bejegyzése szerint az Európai Unió Tanácsa által 2022. április 5-én közzétett úgynevezett „Héa-irányelv” különböző speciális szabályokat tartalmaz az ingatlanokkal, online jelenléttel, műalkotásokkal, valamint a tagállamok által alkalmazható héa-kulcsokkal kapcsolatban.

A héa-kulcsok alkalmazhatóságát alapjaiban változtatja meg az irányelv, tagállami szinten lehetőséget biztosít bizonyos feltételek fennállása esetén a „szuperkedvezményes” héa-mértékek bevezetésére, tagállami szinten történő jogszabályba ültetésére.

A tagállamoknak joga van egy öt százaléknál alacsonyabb, valamint egy nulla százalékos héa-mértéknek a bevezetésére bizonyos termékek esetében. Olyan termékekről van szó, amelyek elsősorban az alapvető szükségleti cikkek kategóriába sorolhatók – ilyen például az élelmiszer és gyógyszer.

Magyarország él a lehetőséggel, és a „szuperkedvezményes” áfamérték magyar jogszabályba történő integrálásával nulla százalékos áfamértéket vezet be 2024. január 1-től a napilapokra.

Hasonló cikkünk:  L. Simon László szerint az új kulturális törvénytervezetet fizikai képtelenség megcsinálni

Kizárólag a napilapokra vonatkozik a módosítás, ilyenek a meghatározás szerint a hetenként legalább négyszer megjelenő kiadványok. A hetilapok, a folyóiratok, a magazinok és minden más évente legalább egyszer megjelenő kiadvány maradna az 5 százalékos áfa-kulcs kategóriájában – hívta fel a figyelmet a média1 .

Jelenleg a 18 megyei napilapot, valamint a Magyar Nemzetet, a Nemzeti Sportot, a Bors-ot, és a Metropolt a Mészáros Lőrinc érdekeltségi köréhez tartozó Mediaworks Hungary Zrt. adja ki – ezzel a társaság lesz a törvénymódosítás fő kedvezményezettje.

A hazai napilap-piacon ketten vannak, amelyeket nem a Mediaworks ad ki, ezek: XXI. Század Média Kft. tulajdonában álló Népszava, valamint a Blikk, amely a német-svájci Ringier Axel Springer-csoport kiadványa.

A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hivatalos adatai szerint a Mediaworks regionális lapjai drámai visszaesést produkáltak, 2022-ben átlagosan 15-20 százalékkal zuhant be az olvasottságuk az előző évhez képest. Ha ezek a kiadványok jövőre áfa-mentesek lesznek, csaknem 15 forint marad minden eladott példány után a fideszes kötődésű kiadó zsebében.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...