fbpx

FRISS HÍREK

Egy berlini fociklub imázsává vált egy húsz évvel ezelőtti illegális behatolás

- Advertisement -

2003 decemberében az Union Berlin története csúcsán járt, hiszen sorozatban már a harmadik szezonját kezdhette a német labdarúgás másodosztályában. A csapat nagyon gyengén teljesített, négy győzelemmel, négy döntetlennel és kilenc vereséggel az utolsó előtti helyen szerénykedett.

A Wacker Burghausen elleni hazai, 2-1-es vereség után a drukkerek lehajtott fejjel, szomorúan bandukoltak haza, köztük Torsten Eisenbeiser is, aki rádöbbent, a nagy összetörtség közepette még arról is megfeledkezett, hogy elbúcsúzzon barátaitól és boldog karácsonyt kívánjon nekik.

Eltelt néhány nap, majd az Alt-Unioner rajongói klubban megismert barátaival megbeszélték, hogy összefutnak, forralt bort isznak, esetleg bekapnak egy kis kekszet és kicsit énekelnek. De hol?

Eisenbeiser ismerte a helyi stadion, az Alte Försterei pályagondnokát, aki elárulta neki, hogy a létesítmény egyik kapuja nem záródik jól. Így aztán nem sokkal szenteste előtt 89 Union-szurkoló belopakodott a stadionba és egy olyan hagyományt indított el, amely mára elképesztő méreteket öltött.

2004-ben legálissá tették az illegális behatolást, a karácsonyi éneklés pedig mára a klubkultúra része lett, és illeszkedik az Union imázsához. 2011-ben 17 ezren jelentek meg, majd a küzdőteret megnyitva 2013-ra olyan tömeg jelent meg, hogy 2014-re kénytelen volt a klub jegyeket árulni a tömegnyomor elkerülése érdekében. 2015-ben már 27 500 fő énekelt egyszerre, és bár két évre a koronavírus-járvány betett a programnak, tavaly már újjáéledve 28 500-an érkeztek, új csúcsot felállítva.

Hasonló cikkünk:  Az EP megszavazta a javaslatot, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ismét blokkolják

„A klub a mi családunk. A karácsonyi éneklés pedig családi rituálé, a szurkolók és a klub közötti közösség kifejezése” – nyilatkozta Eisenbeiser, aki szerint ahhoz, hogy valaki bejusson, pártoló tagnak kell lennie.

Az esemény forgatókönyve a következő: a közel harmincezer ember a bejáratnál gyertyát és énekeskönyvet kap, 19 órakor kialszanak a fények a stadionban, marad a gyertyatenger, amelynél a helyiek szerint nincs libabőrösebb érzés a világon. Jönnek az ismert német dalok, mint a „Guten Abend, schön’ Abend”, az „Ihr Kinderlein kommet” vagy az „Oh Tannenbaum”.

Ezután a helyi pap felolvas egy karácsonyi történetet és elmond egy imát. A hangulat pedig zseniális: karácsonykor még a futballrajongók is rájönnek, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint a foci.

„Számtalan ajánlatot kaptunk híres zenészektől és kórusoktól, de mindig nemet mondtunk. Nekünk van egy gimnáziumi iskolai kórusunk, egy férfi énekkarunk, egy rézfúvós együttesünk – mind amatőrök, családtagok. Nem számít, milyen nagyra nőtt az esemény, ez soha nem változott. Bizonyos szempontból ez a siker titka is” – nyilatkozta néhány éve Christian Arbeit, az Union Berlin sajtóreferense.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...