fbpx

FRISS HÍREK

Nem a kormány őszinteségén múlt, hogy kiderült: tavaly 462 ezer forinttal nőtt Pintér Sándor fizetése

- Advertisement -

A kormány honlapjára feltöltött adatlapokból derült ki, hogy tavaly márciusban Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára 17,5 százalékos illetményemelésben részesült – írja a 24.hu.

Azt nem lehet tudni, hogy más tárcáknál is emelkedtek-e a fizetések, mert részükről hasonló adatszolgáltatás 2022 nyara óta nem történt, a lap kérdéseire pedig nem válaszoltak.

A 24.hu tavaly szeptemberben azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2023-ban nem adott fizetésemelést a minisztereinek és az államtitkárainak, ami most tévedésnek bizonyult, ugyanis a cikk a Miniszterelnöki Kormányiroda körmönfont válasza alapján született:

„Az adatigénylésében jelzett 2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában illetményváltozás nem történt” – írták.

A lap visszakérdezett a kormányzati kommunikációs feladatokat ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodánál, jól értik-e, hogy a kormánytagok nem kaptak fizetésemelést, de erre nem reagáltak. Arra pedig nem tért ki a válasz, hogy Orbán Viktor már három hónappal korábban felemelte a kormánytagok fizetését.

A miniszterelnök minden év július 1-jével határozza meg a személyi illetményeket a következő év június 30-áig, azonban egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény kiegészítette azzal, hogy a díjazást első alkalommal 2024. július 1. napjával kell így megállapítani. Vagyis tavaly még július 1-e előtt is lehetett fizetést emelni.

Hasonló cikkünk:  Tavalyhoz képest idén 124-gyel több önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie - a kormány a saját kiadásait csökkenti vele

Mivel a miniszterelnök állapítja meg a miniszteri és államtitkári fizetések mértékét, valamint a vagyonnyilatkozatukban sem kell feltüntetni a pontos számot, így ködös, ki mennyit is kap valójában. A tisztánlátás érdekében a 24.hu írt a Miniszterelnöki Kormányirodának, hogy a többi tárcánál is történt-e 17,5 százalékos vagy bármilyen mértékű illetményemelés tavaly, de nem válaszoltak.

A Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg a 17,5 százalékos illetményemelés, ez pedig megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével. A BM államtitkárai ez alapján 346 ezer forintos béremelést kaptak tavaly márciusban, így havi 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük.

Pintér Sándor miniszteri fizetése pedig 462 ezer forinttal emelkedett, így havonta 3 millió 95 ezer forintot zsebelhet be.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...