fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Vannak, akik megállítanák az EU orbanizációját

- Advertisement -

Egy, a mérsékelt konzervatívok táborába tartozó litván európai parlamenti (EP) képviselő szerint a budapesti kormány az ukrán háború kirobbanása óta sorozatosan megsérti az őszinte együttműködés uniós elvét, ami miatt az alperesek között lenne a helye az EU Bíróságán.

Orbán Viktor tavaly decemberben két fontos döntést próbált meggátolni: a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és a háborúban álló ország pénzügyi megsegítését. A vétófenyegetések ellenére végül megszavazta mindkettőt.

Andrius Kubilius szerint a magyar kormányfő „megteremtette az Európa Uniót fenyegető állandó veszélyt, az orbanizáció veszélyét. Ez az EU döntéshozatali képességének gyengítése azáltal, hogy egy tagállam visszaél a vétójogával és azt zsarolásra használja, például felfüggesztett közösségi pénzek kicsikarására.”

A litván EP-képviselő úgy látja, hogy meg kell állítani a „vétóval zsarolás kultúráját”, mielőtt elterjedne. Szerinte a szavazati jog megvonása nem a megfelelő eszköz erre, így azt fontolgatja, hogy aláírásgyűjtésbe kezd, majd annak nyomán felkéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg: Magyarország megszegi-e az őszinte együttműködés elvét.

Andrius Kubilius állítása szerint „a tagállamoknak az EU szerződéseiben rögzített vétójoga nem abszolút. A vétójogot olyan kivételes esetekre kell fenntartani, amikor egy ország nemzeti érdeke veszélyben forog. A vele való visszaélés, ha az kockára teszi az Unió célkitűzéseit, a szerződések nyilvánvaló megsértése.”

Laurent Pech jogászprofesszor, a Dublini Egyetem jogi karának dékánja szerint a „vétójog használata önmagában nem visszaélés. Az őszinte együttműködés elvének megsértése miatt induló eljárásban bizonyítani kell, hogy egy kormány a vétójogot különböző ügyekben zsarolás céljából használja.”

A szakértő szerint megvan a jogalap rá, hogy számon kérjék a magyar kormányon a lojális, vagyis őszinte együttműködés elvét, mivel tisztségviselői nyíltan beismerték: hajlandóak zsarolási taktikákat alkalmazni annak érdekében, hogy többek között felszabadítsák a jelenleg több okból – például a jogállamiság elveinek rendszerszintű megsértése miatt – felfüggesztett uniós forrásokat.

Pech rámutatott, az Európai Bizottság pont egy éve perelte be Magyarországot az őszinte együttműködés elvének megsértése miatt, miután az Orbán-kormány kétszer is az EU közös álláspontja ellen szavazott egy ENSZ-testületben.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...