fbpx

FRISS HÍREK

Nézd meg nálunk Alekszej Navalnij özvegyének felszólalását az Európai Parlamentben

- Advertisement -

Szerdán a nemrégiben elhunyt Alekszej Navalnij orosz korrupcióellenes aktivistáról emlékezik meg az Európai parlament, feleségének, Julija Navalnajának a plenáris beszédével.

Alekszej Navalnij, Oroszország egyik legismertebb korrupcióellenes aktivistája, ellenzéki politikus, a 2021-es Szaharov-díjas és Vlagyimir Putyin elnök lelkes kritikusa, titokzatos körülmények között halt meg egy távoli büntetés-végrehajtási telepen az orosz sarkvidéken február 16-án, pénteken, mialatt – koholt vádak alapján kiszabott – hosszú börtönbüntetését töltötte.

Életének és munkásságának emlékére a képviselők szerdán köszöntik feleségét, Julija Navalnaját, aki 11.30-kor beszédet mond a plenáris ülésen, majd a képviselőcsoportok tagjai is felszólalnak.

Szerda délután a képviselők Navalnij haláláról is vitáznak a Bizottság és a belga elnökség képviselőivel. Várhatóan elítélik az orosz rezsimet és Vlagyimir Putyin elnököt, és megvitatják az oroszországi ellenzéki személyiségek, újságírók és emberi jogi jogvédők helyzetének veszélyességét.

 

Julija Navalnaja beszédének magyar leirata

„Tisztelt Elnök Asszony, Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm a lehetőséget, hogy ma itt felszólalhattam.
Miután Putyin először megpróbálta megölni Alekszejt, több hónapot töltöttünk Dél-Németországban. Alekszej felépült a mérgezésből – szó szerint újra megtanult járni és írni. Sokat sétáltunk, néha rövid kirándulásokra is mentünk. Az egyik ilyen kirándulás alkalmával az egész családunk Strasbourgba ment. Nekem is és Alekszejnek is az egyik kedvenc városunk, többször jártunk itt együtt. Aztán három éve úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk a gyerekeinknek.

Most a férjemet megölték. És újra Strasbourgban vagyok, de már nem sétál velem a család. Állok ezen a magas pódiumon és egész Európához szólok.

Azt hittem, hogy az Alekszej halála óta eltelt 12 nap alatt sok időm lesz felkészülni erre az előadásra. De először egy hetet töltöttünk azzal, hogy elérjük, amit akarunk.
Visszaadták Alekszej holttestét, és megengedték, hogy temetést tartsunk. Aztán temetőt és koporsót választottam. A temetés állítólag holnap lesz, de még mindig nem tudom, hogy békés lesz-e vagy a rendőrség őrizetbe veszi azokat, akik eljönnek elbúcsúzni Alekszejtől. Most azonban itt állok, mert az önök választóinak fontos feladataik vannak. Gyakran kérdezik: „Hogyan segíthetek önnek a küzdelemben?”

Múlt szombaton két éve, hogy Putyin teljes körű háborút kezdett Ukrajna ellen. Áruló, aljas háborút. Az egész világ Ukrajna segítségére sietett. De hiába a két év alatti sok fáradtság, sok vér, sok csalódás, Putyin nem ment el. Már minden eszközt bevetettek: fegyvert, pénzt, szankciókat… Semmi sem működik. És a legrosszabb történt: mindenki kezd hozzászokni a háborúhoz. Itt-ott elkezdték mondani: „Nos, meg kell állapodnod vele…”

Aztán Putyin megölte a férjemet, Alekszej Navalnijt. Az ő parancsára Alekszejt három évig kínozták: egy apró cellában, apránként elvéve tőle a külvilágot, megfosztva a találkozóktól, hívásoktól, még a levelektől is. És akkor megölték. A holttestét és anyját is bántalmazták.

Egyrészt látom, mennyire sokkolt mindenkit. Az újabb nyilvános gyilkosság mindenkinek eszébe juttatja, hogy Putyin mindenre képes, és nem lehet vele tárgyalni. Másrészt nagy zűrzavart látok. Sokan azt gondolják, hogy Putyin ellen egyáltalán nem nyerhetünk. És most kétségbeesetten kérdezik tőlem: „Hogyan segíthetünk?”

És arra gondolok: hogyan válaszolna Alekszej erre a kérdésre? Megpróbálok válaszolni, de előtte kicsit el kell mesélnem, milyen volt ő.

Alekszej feltaláló volt. Folyamatosan, mindenben új megközelítésekkel rukkolt elő, a politikában is. Itt vannak a választások június elején. Sokan önök közül kampányolni fognak — találkozni a szavazókkal, interjúkat adni, reklámokat forgatni. Képzeljék el, hogy mindez lehetetlen. Egyetlen tévécsatorna sem fogad el interjúkat. A videót semmi pénzért nem lehet közzétenni. Minden szavazót, aki eljött a találkozókra, a jelölttel együtt letartóztatják. Üdvözöljük önöket Putyin Oroszországában.

Alekszej Navalnij mégis Oroszország leghíresebb politikusává tudott válni. Több millió embert fertőzött meg ötleteivel. Hogyan? Állandóan fantáziált és kísérletezett. Tilos a tévében? Tanuljuk meg, hogyan készítsünk videókat a YouTube-on, hogy az egész ország nézze őket! Nem engedélyezettek a választások? Találjunk ki egy taktikai szavazási stratégiát, amely elvonja a kormánypárti helyeket. Alekszejnek még Putyin Gulágjából is sikerült ötleteket közvetítenie, amelyek pánikba ejtették a Kreml-et. Ő volt az ellentéte minden unalmasnak.

Ez a válasz a kérdésre. Ha valóban le akarják győzni Putyint – és meg kell tenniük – újítókká kell váljanak. És nem szabad unalmasnak lenni.

Putyint nem lehet bántani egy újabb határozattal vagy szankciókkal, ami nem különbözik a korábbiaktól. Lehetetlen őt legyőzni elvekkel rendelkező embernek gondolva őt. Vagy erkölcsökkel. Szabályokkal.

Ő nem ilyen, és Alekszej már régen rájött. Nem politikussal van dolgod, hanem egy vérbeli maffia bűnözővel. Putyin egy szervezett bűnözői csoport vezetője. Összetételében
mérgezők és bérgyilkosok, de ezek mind gyalogok. A fő dolog a Putyinhoz közel álló emberek, barátai, csatlósai, a maffiapénztár őrei.

Önöknek – és mindannyiunknak – meg kell küzdenie a Putyin-maffia ellen. És a politikai innováció az, hogy a szervezett bűnözés elleni küzdelemben használt módszereket kell alkalmazni, nem pedig a politikai eszközöket. Nem diplomáciai jegyzékek, hanem bonyolult pénzügyi sémák vizsgálata. Nem az aggodalmak kifejezése, hanem a maffia cinkosainak felkutatása az Önök országaiban, akik nem feltűnő ügyvédek és pénzemberek, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénzt elrejteni.

Ebben a harcban megbízható szövetségeseik vannak – oroszok tízmilliói, akik Putyin ellen vannak, a háború ellen, az általa hozott gonosz ellen. Nem üldözni kell őket – éppen ellenkezőleg, együtt kell működniük velük. Együtt velünk.

Putyinnak felelnie kell azért, amit a hazámmal tett. Putyinnak felelnie kell azért, amit egy szomszédos, békés országgal tett. Putyinnak felelnie kell mindenért, amit Alekszejjel tett.

A férjem nem fogja látni, hogy fog kinézni a jövő szép Oroszországa, de nekünk muszáj látnunk. És minden tőlem telhetőt megteszek, hogy valóra váljon az ő álma, hogy a gonosz elbukjon és ez a szép jövő bekövetkezzen.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...