fbpx

FRISS HÍREK

Soha ennyi nőt nem választottak EP-képviselővé

- Advertisement -

Soha ennyi nőt nem választottak EP-képviselővé, mint most – írja a Guardian egy nőjogokat támogató európai szervezet összesítésére hivatkozva. A jelenlegi adatok alapján az új Európai Parlament képviselőinek 39 százaléka lesz nő, 286 képviselő a 751-ből.

Öt évvel ezelőtt ez a szám még csak 36 százalék volt, 1979-ben pedig mindössze 15 százalék.

Ezzel az új EP ráver a tagállamok nemzeti parlamentjeinek átlagos arányára, ami összesítve 30,2 százalék. Sőt, az angol és az amerikai képviselőházra is. Londonban a nők aránya 32 százalék, Washingtonban pedig mindössze 23,6 százalék.

Ha a májusi EP-választás eredményeit nézzük, a tagországok közül többen is kiegyensúlyozott arányban küldenek EP-képviselőket Brüsszelbe: Svédországban 55 százaléka, Finnországban 54 százaléka, Franciaországban 50 százaléka, Szlovéniában 50 százaléka a most delegált EP-képviselőknek nő. Ezzel szemben Ciprus egy női képviselőt sem küld, Szlovákiában 15 százalékos az arány, Írországban 27, Romániában 22.

Hasonló cikkünk:  Magyar politikusokat is lefizethettek orosz propaganda terjesztésére

Magyarország ehhez képest közepesen teljesít: a Fidesz 5, a Momentum 2, a DK 1 képviselőnőt delegál, így az arány 38 százalék (ami az 50 százaléktól azért elmarad). A magyar parlamentben viszont ennél sokkal rosszabb az arány, a Qubit tavalyi összesítése szerint a 199 magyar képviselőből mindössze 23 nő. Ezzel a nők aránya az országgyűlésben 11,6 százalékos.

A legnagyobb arányban a rwanda-ai parlamentben ülnek nők (61,3 százalék), majd Kuba jön (53,2 százalék), Bolívia (53,1 százalék), Mexikó (48,2 százalék) és Svédország (47,3 százalék).

via 444.hu


- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...