fbpx

FRISS HÍREK

Cegléden elfelejtettek elkölteni 650 millió forint pályázati pénzt, 1 milliárd lehet a hanyagság ára

- Advertisement -

A ceglédi önkormányzat elfelejtett elkölteni egy EU-s pályázaton megnyert pénzt, így most úgy tűnik kamatostul kell visszaadni az államnak 650 millió forintot. A munka befejezését a városnak saját forrásból kellene fedeznie. A hanyagság ára 1 milliárd forint is lehet – írja a Válasz Online.

Cegléd 2016-ban EU-s támogatásra pályázott, hogy egy második ipari parkot létesíthessenek bízva abban, hogy az épülő M4-es autóút vonzóvá teszi a területet új gyárak számára. Nyertek is: 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást, 650 millió forintot.

A 2019-es önkormányzati választás után az addigi tisztán fideszes vezetést vegyes kép váltotta fel. A teljes ellenzéki összefogás által támogatott Csáky András egykori MDF-es parlamenti képviselő lett a polgármester, míg a képviselők többsége fideszes maradt. A koalíció nagyjából működött: a legutóbbi költségvetést is minden oldal támogatta, de sok esetben fideszesek maradtak a döntéshozók, a városi cégeket irányító embereket például nélkülük nem lehetett kinevezni.

Az új önkormányzati testület szembesült azzal, hogy az ipari parkot nem biztos, hogy meg lehet építeni annyi pénzből, amennyit elődeik nyertek. A közbeszerzésnek három nagy egysége volt: egy új út építése a parkhoz; a terület közművesítése; és egy szolgáltató ház nevű központi iroda felépítése. Hogy kereten belül maradjanak, azt találták ki, hogy a szolgáltató házat egyelőre kihúzzák a tervekből, és a következő körben csak a közművesítésre írnak ki új közbeszerzést.

Az új közbeszerzést azonban nem írták ki. Senki sem tudja, hogy miért nem, úgy tűnik egyszerűen elfeledkeztek róla.

2023. június 30-ig mindennel kész kellett volna lenni, szeptemberben az utolsó papírokat és igazolásokat is le kellett volna adni az illetékes kormányszervnek. Mivel a dokumentumok nem érkeztek meg, jöttek a felszólítások a hatóságtól, hogy küldjék már.

Minden határidőn túl, októberben kiírták a közbeszerzést a közművesítésre (ivóvíz bevezetése, és a szennyvíz, valamint a csapadék elvezetése). A három munkára két céget hoztak ki győztesnek decemberben. Viszont egy körülményről megint mindenki elfeledkezett: eddigre lejárt a vízjogi engedély, így a munkát el sem lehetett volna kezdeni.

A beruházás mégis elindult, a terv talán az lehetett, hogy 2024 márciusára befejezik, ugyanis addigra kellett volna az Irányító Hatóságnak kiküldenie a „minden rendben van” típusú igazolásokat az Európai Bizottságnak.

A vízügyi engedély hiányában azonban az építő cégeknek le kellett vonulniuk a terepről. Alig végeztek a munka kis részével, már ki is számlázták a díjukat, és az önkormányzat közel 84 milliót ki is fizetett az egyik alvállalkozónak. Két másik számlát már nem egyenlítettek ki. A kifizetett tétel mögött feltehetően hamisított munkanapló és ellenőri jelentések álltak.

Ezek kiállítására egyesek szerint talán azért volt szükség, hogy az Irányító Hatósággal el lehessen hitetni: már nagyon jól áll a beruházás. Mások véleménye szerint a vállalkozásoknak nem volt pénzük a munka folytatásához, ezért előre oda kellett adni nekik. Amíg azonban nem lesz meg az új vízjogi engedély, addig nem tudják folytatni az építkezést. Ha lesz aki fizessen még érte, akkor reálisan idén év végére végezhetnek.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor idén marad Budapesten beszédet tartani március 15-én

Az Irányító Hatóság helyszíni szemlét végzett, és megállapították, hogy a beruházás nem készült el. Hivatalos döntés még nincs, de ebből bizonyosan az következik, hogy Ceglédnek kamatostul vissza kell fizetnie a támogatásokat, és még bírságra is számíthat a város. A teljes veszteség így akár 1 milliárd forint is lehet a városi Fidesz-frakció vezetője szerint, és a nagyságrendet független szakértők sem vitatják.

Összehasonlításképp: Cegléd éves bevétele 2023-ban 10 milliárd forint körül alakult.

Az építkezéseket a város akár saját forrásból is befejezné, ezt már megszavazták a képviselők, azt remélve, hogy ha 2025-re elkészül az ipari park, akkor a rajta lévő telkek eladásából valamit vissza lehet hozni a veszteségből.

Vasvári Csabát, a beruházás intézésével megbízott Ceglédi Városfejlesztési Kft. vezetőjét menesztették. Csáky András polgármester azt állítja, hogy Vasvári azzal hitegette, hogy minden rendben megy, és csak idén február végén értesült arról, hogy a város bukhatja a pénzét.

Az önkormányzat belső vizsgálata is arra jutott, hogy a cégvezető azzal hitegette a polgármestert, hogy halasztási kérelmet nyújtott be az Irányító Hatósághoz, úgyhogy minden rendben lesz. A kérelmet a valóságban 2023. december végén nyújtották be, amikor már semmi sem volt rendben, és esély sem volt rá, hogy azt jóváhagyják.

A helyi fideszesek viszont elsősorban a polgármestert hibáztatják, míg a polgármester a jelentés alapján a városfejlesztő cég felügyelő bizottságának tagjainak felelősségét is firtatja, illetve az ő jelentéseiket csont nélkül elfogadó képviselőkét is, valamint feljelentést tett azért, mert megtévesztették.

„A teljes igazság feltárása, továbbá, hogy az ügyvezető egyedül követte-e el ezeket a cselekményeket vagy valaki segítségére volt; ezekre a kérdésekre a választ a nyomozóhatóságtól várjuk” – fogalmazott Csáky András.

A dokumentumok alapján valószínűnek tűnik, hogy a városfejlesztési kft. (illetve a vezetője) rendre megnyugtatott mindenkit, polgármestert, képviselőket és a helyi bürokrácia pénzügyi illetékeseit is, hogy a dolgok haladnak. Az is látszik azonban, hogy senki se izgult amiatt, hogy a város nyert egy csomó pénzt, amit legkésőbb 2023 nyaráig el kellett volna költeni, és építeni kellett volna belőle egy ipari parkot. 2020 és 2023 ősze között lényegében senki sem mozdította a füle botját sem az ügyben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...