fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Rekonstruált tragédia – a halálos gázolás, amely után tetőztek az indulatok a városban

- Advertisement -

2018. február 7., 18:25. Érkezett a hír, hogy halálra gázoltak egy fiatal lányt a könyvtár előtti útszakaszon. Ekkor még azt írta a távirati iroda, hogy nem az átkelőn akart átmenni az úton az áldozat. Nem sokkal később jött a javítás, hogy mégis a zebrán közlekedett. Ott pedig egy busz ütötte el, és gázolta halálra.

Azonnal heves indulatokat szült a szörnyű baleset, hiszen ez már rövid időn belül a sokadik olyan gázolás volt Kecskeméten, amely zebrán történt. Ha jól számoljuk, ez éppen a 12. volt. Azért is válthatott ki sok esetben kemény hosszászólásokat, mert eddig a pontig a város hallgatott. Miközben a lakosság intézkedéseket követelt, semmi nem történt.

Három részre szakadt a közvélemény, amely a baleset okait igyekezett megfejteni.

  1. Az egyik tábor szerint mindenképpen a buszvezető lehetett a hibás, mert figyelmetlen volt, és mert ott a zebra. És amúgy is a buszvezetők ilyenek (szidták őket sokan így).
  2. A másik tábor a lányt hibáztatta, akiről tudni vélték, hogy fülhallgatóval a fülén, talán telefonozva szaladt át, és nem vette észre a buszt, és a busz már nem tudott megállni. Ő pedig berohant alá.
  3. A harmadik tábor szerint a gyenge közvilágítás az oka, hogy ennyi baleset történt. Ekkor már az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios LED lámpái világítottak a városban ( később országos botrány lett ezekből a beruházásokból ).

„Már megint elütöttek valakit?”

Csütörtökön este, a tavalyi februári fényviszonyok idején, megpróbálták rekonstruálni a balesetet, hogyan is történhetett.

Az autókat nem engedték be erre a területre, de a gyalogosok közlekedhettek. Közülük a legtöbben nem tudták, mi folyik, ezért újabb balesetet hittek. Ráadásul az előző három tábor most is kialakult. Ugyanazok az indulatok szabadultak fel, amelyek akkor is uralták a szóbeszédet és az internetet. A szörnyűsége mellett ez a baleset arról is emlékezetes, hogy ez volt az a gázolás, amikor a polgármester úgy érezte, hogy meg kell végre szólalnia. Akkor ezt írta Szemereyné Pataki Klaudia:

„Városvezetőként – másokkal ellentétben – én nem vagyok abban a könnyű helyzetben, hogy felelőtlenül írogassak, ítélkezzek. Az a feladatom, hogy egy témában akkor álljak a nyilvánosság elé, amikor érdemi, felelősséggel felvállalható mondanivalóm van.
Ennek most jött el az ideje.”

Majd leírta, hogy a hallgatás csak látszólagos. A háttérben a Király József elnökölte városrendezési bizottság már tárgyalt arról, hogy milyen biztonsági intézkedéseket lehetne tenni. Később lettek is úgynevezett okos zebrák, és a könyvtár előtti zebrához is lámpás forgalomirányítást telepítettek (a beleset idején az átkelőnél csak egy tábla figyelmeztetett).

nevtelenek.hu

És ez volt az a polgármesteri bejegyzsés, amely bár egészen korrekt és felelős megállapításokat tartalmazott, ám a végére elfáradt, és névtelen Facebook kommentelőkre hivatkozva azt üzente, hogy amíg ők következmények nélkül írogathatnak, a város vezetése ezt nem teheti meg. Többen kikérték maguknak a névtelenség felemlegetését, mondván, hogy nevüket és arcukat adták a véleményükhöz. Valamint azt nyomatékosították, hogy miután a sokadik gázolás történt a városban, talán nem csoda, hogy a szokásosnál hevesebb indulatokat váltanak ki az események a városban közlekedőkből.

Hasonló cikkünk:  Szoboravatással, zenés programokkal, koszorúzással ünnepelt Kecskemét - videóval

Ekkor jegyezték be a nevtelenek.hu weboldalt, amely a polgármester Facebook bejegyzésére viszi az internetezőket, mintegy tiltakozva, szót emelve a sokakat sértő megjegyzés miatt.

Mi történt csütörtök este a tragédia helyszínén?

A baleset rekonstrukciója lényegében egy bírósági tárgyalás volt, amelyről ott semmilyen információt nem adtak, de megvártuk a végét, és kikövetkeztettük, mi történhetett. A buszt a zebra elé állították, oda, ahol az ütközés előtti pillanatban állhatott. Majd a volánhoz hol egy rendőr, hol a bíró ült. Fényképeztek is. Bizonyára arra voltak kíváncsiak, hogy mit láthatott a forgalomból a buszvezető a végzetes utolsó másodpercekben. Talán nézték a fényviszonyokat is (kicsit változott a helyzet azóta, hiszen a forgalmi lámpák az akkori állapotokhoz képest több fényt adnak ma, és a világító lámpa mellett ülő alkalmi buszvezetők szemébe is több fény juthatott most, mint akkor).

A tárgyalóterem ezúttal a busz fedélzete volt. Bíró, ügyész, rendőrök szálltak fel. Feltehetően a civilek szemtanúk és közlekedési szakemberek voltak.

A buszról többször is leszálltak, és a bírónő is átgyalogolt a zebrán. Ő azt viszgálhatta, hogy a lány mit láthatott a buszból. Majd cserélt vele egy hölgy, akit többször is átsétáltattak az átkelőn. Ekkor a sofőr szemszögéből vizsgálták a helyzetet. Majd többszöri átkelés után a hölgyet a zebrának ahhoz a pontjához állították, ahol a busz elgázolhatta a fiatal lányt tavaly februárban. Ez volt a tragédia előtti pillanat.

A buszon nem csupán álló helyzetben dolgoztak. Volt egy pillanat, amikor a jármű visszatolatott, majd a zebra felé közeledve ismét megállt a korábbi helyén. A tárgyalás végeztével a zebra kollégiumi felénél egyeztettek még egy kis ideig, majd újra ráengedték a forgalmat a kiskörút ezen szakaszára, ahol korábban csak a gyalogosokat engedték át a zebrán és a buszokat menetrend szerint.

A fiatal áldozat emlékét a tragédia melletti villanyoszlop is őrzi. Mécsesek, koszorú és két fénykép róla. Miután mindenki elment, néhány hozzátartozó még maradt, és gyertyákat gyújtott. A lány szülei azóta sem tudták feldolgozni a borzalmat, és talán nem is fogják. Bejegyzések sora látható az édesanya Facebook profilján. Kérésükre az ügyet Szolnokon tárgyaláják, és az egyik tárgyalási napról ezt írta a nyáron:

„Hallani a borzalmakat, amit a szemtanúk làttak, hallottak és még mindig tudja az időt húzni, a tarsolyból még mindig akad valaki, akitől még kérdezni szeretne valamit a vàdlott és az ügyvédje. Igy tellik az idő 2018.02.07. óta. Az, hogy ‘sajnàlom ami történt” az elmúlt 17 hónapban még nem érlelődött meg az elkövetőben”

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...