fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Sok mindenben változik az élet szerdától

- Advertisement -

Újra jó néhány jogszabály változik 2019. május elsejével. Ezentúl magyarázkodni kell majd a túl sok készpénz miatt, szigorúbb előírások vonatkoznak a követeléskezelőkre, miközben újra felpöröghetnek a kilakoltatások. Szerdától tovább szigorít a NAV és a neten folytatja egy állami tévécsatorna.

Május elsejétől kezdődve a tízmillió forint fölötti készpénzbefizetésnél az összeg eredetét dokumentummal kell igazolni. 50 milliónál több valuta beváltását pedig öt nappal előtte kérvényezni kell. Az MNB a májustól hatályos felügyeleti elvárásaiban megköveteli a pénzügyi intézményektől, hogy vizsgálják az ügyfelek nagy összegű készpénzbefizetéseinek forrását. Ha valaki tízmillió forint feletti tételt akar befizetni a számlájára, dokumentummal is igazolni kell, hogy honnan jött a pénz, és a pénzváltással kapcsolatos szabályok is változnak – hívta fel a figyelmet a napi.hu.

Új magyar bank lép színre

Május 6-án kezdi meg működését az új Takarékbank Zrt., miután a Pannon Takarék Bank Zrt. és a B3 Takarék Szövetkezet beolvad a Mohácsi Takarék Bank Zrt.-be, amely ezzel egyidejűleg Takarékbank Zrt.-re változtatja a nevét. A csoport központi bankja, amely MTB Zrt. elnevezéssel működik tovább, lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát ruházza át az új Takarékbank Zrt.-re. Bár a társaságok cégjogi egyesülése és az állományok átruházása már április 30-án megtörténik, a Takarékbank – egy kétnapos banki átállást követően – várhatóan május 6-án kezdi meg működését. Az átállást biztosító bankszünnapok alatt, május 1-5. között nem nyitnak ki a bankfiókok, átmenetileg nem működik a netbank és a mobilapplikáció, nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni.

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

Újra jönnek a kilakoltatások

Szerdától véget ér a téli kilakoltatási moratórium, amely november 15-től április 30-ig tartott. Az elmúlt három évben Magyarországon mintegy 10 ezer családot lakoltattak ki. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 10 kilakoltatásra került sor. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai alapján 3212 ingatlankiürítés történt tavaly Magyarországon, ez a szám alig maradt el az egy évvel korában regisztrált – rekordot jelentő – 3636 kilakoltatástól (míg a 2016-os szám mintegy 3100 volt).

Kapcsolód cikkünk: Családok ezrei kerülhetnek utcára májustól

A neten folytatja egy állami tévécsatorna

Szerdától az interneten lesz elérhető az eddig a kábelhálózatokon és műholdon terjesztett M3 tévécsatorna, azaz a retrotévé. Az MTVA korábbi bejelentése szerint az első kísérleti évben az online tévén minden olyan tartalom elérhető lesz, amelynek online jogával rendelkezik az M3. A tévéadó a Nielsen közönségmérés mérőműszeres adatai alapján március végén a hazai tévécsatornák versenyében a 39. helyen végzett 0,6 százalékos közönségaránnyal a 4 éveseket is magába foglaló teljes lakossági csoportban.

Tovább egységesít a NAV

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban: ezentúl már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma. A részletesebb adatok révén az adóhatóság egységesebb, könnyebben kezelhető adatsorokhoz jut az adatszolgáltatóktól a saját elemzéseihez.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...