fbpx

FRISS HÍREK

1,4 milliárd forint értékű fák alatt sétálunk a kecskeméti főtéren

- Advertisement -
Kecskemét főterén található fásszárú növények összértéke 1,4 milliárd forint, olvasható arról a felmérésről készült tanulmányban, amiben közel 250 fa és cserje értékét mérték fel kecskeméti kutatók. A fák átlagos életkorát is megállapították, ami 38 év, közülük a legfiatalabb fák 4 év körüliek, a legidősebb 96 éves.
Kiss Tímea, Ecseri Károly és Hoyk Edit írása, ami az egyetem online folyóiratában, a Gradusban jelent meg, azért is jelentős munka, mert a szélesebb közvélemény előtt új nézőpontból közelíti meg a kecskeméti zöldfelület kérdését, fontosságát. A szerzők az elején rögzítik, hogy a fák környezeti hasznossága nyilvánvaló, hiszen kedvezően befolyásolják az adott terület mikroklímáját, legyen az egy park, egy fákkal borított közterület vagy fasorral szegélyezett úttest. De vajon mennyit is érnek ezek a fák?
A legjobban talán az élő fák pénzben kifejezett értéke mutatja meg a közterületeinken található zöldvagyon jelentőségét. A Szabadság és Kossuth terén mérték fel az itt található fásszárú növényeket.
A kutatókat az is motiválta, – olvasható a cikkben – hogy rámutassanak arra, milyen kiemelkedő értéket is képvisel a főtéri faállomány. A zöldfelületeink aránya ugyanis Kecskeméten drasztikusan csökkent, 2009 és 2017 között több mint 30 %-al. Egy kecskemétire most 24 m2 közterületként használható zöldfelület jut, amivel Brüsszel, München és Milánó mögé kerültünk.

Az olasznyár 16 milliónál is többet ér

Meghatározták a fásszárú növények faját és fajtáját, a korukat és az átmérőjüket, majd minden egyes növény kapott egy egyedi azonosítót, például CO04 – Celtis occidentalis (nyugati ostorfa). Egy képlet segítségével pedig kiszámolták az értéküket.
A legmagasabb átlagértékkel (16.338.000 Ft) az olasznyár egyedek rendelkeznek. Szintén 15 millió Ft feletti átlagértékkel rendelkeznek a kocsányos tölgy példányok, és a kínai ős-mamutfenyők is. Kiemelkedő még a japánakác és a nyugati ostorfa állományok értéke is.

a Főtéren található állomány magas átlagértékű és jó egészségi állapotú / Fotó: mapio.net

Kuriózumnak tekinthető a szökőkút mellett található két darab Metasequoia glyptostroboides, vagyis kínai mamutfenyő.
A tanulmány összefoglalóan megállapítja, hogy a Főtéren található állomány magas átlagértékű és jó egészségi állapotú. Az életkorát megnézve fiatalnak tekinthető. Több, kifejezetten várostűrő fával is találkozhatunk, például a kőrissel és a páfrányfenyővel. Csak 1-2 esetben indokolt lecserélni néhány példányt növényvédelmi problémák miatt. Az állományról általában elmondható tehát, hogy az abiotikus stresszhatásoknak igen jól ellenáll és a fenntartónak és a városlakóknak kötelessége ezt a hatalmas értéket megőrizni és megvédeni az utókor számára.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...