fbpx

FRISS HÍREK

A visszaélések után nyolc évvel elkezdődött az Öveges-program büntetőpere

- Advertisement -

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt három vádlott ellen kezdődött büntetőper kedden a Gyulai Járásbíróságon. Az Öveges-program visszaéléseinek nyilvánosságra kerülése után nyolc évvel indult el a büntetőper. A vádirat szerint A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban című, az EU által finanszírozott TÁMOP-pályázat elnyerését követően szerződéseket kötöttek a vádlottak által vezetett jogi személyekkel szaktanári segédletek és tanulói munkafüzetek kifejlesztésére A szerződött társaságok már 2011-ben, a pályázati kiírást megelőzően létrehoztak egy adatbázist, amely a pályázati kiírás szerinti segédletek és munkafüzetek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazta, így azoknak csak a szerkesztése, sokszorosítása és digitalizálása történt meg a pályázatban előírt fejlesztői tevékenység helyett. Mindezek ellenére a két társaság az elvégzett munkáért kiállította a számlákat, a teljesítésigazolásokat, majd megigényelte a vállalkozói díjakat az önkormányzatoktól. A kifizetések megtörténtek. A három vádlott összesen 180 millió forint kárt okozott a hazai és az uniós költségvetésnek.

Az Öveges-program keretében az ország 43 városának középiskoláiban kémia-biológia tantermeket építettek. Tantermenként, valószínűleg jócskán túlárazva, minden esetben mintegy 300 millió forintért. Kecskeméten a piarista gimnáziumban épült Öveges labor.

A visszaélésekre Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet, utána kezdett vizsgálódni az EMMI és a Miniszterelnökség. Súlyos visszaéléseket tártak fel, ahogyan az adónyomozók is.

A politikus a Magyar Narancsnak elmondta, hogy a teljes program 12 milliárd forintjából alig 180 millió ellopásával vádol az ügy szempontjából három „kishalat”, és kér rájuk alig valamivel több mint egyéves börtönbüntetést – azt is felfüggesztve – és néhány millió forint pénzbírságot. A tárgyalás várhatóan nagyon elhúzódik majd, mert a vádat képviselő ügyész több mint negyven tanú meghallgatását látja szükségesnek.

„Ez viccország, viccügyészséggel. Miközben a »nyomozás« gyalázatos lezárása és a kishalak bíróság elé állítása felveti a hivatali visszaélés megalapozott gyanúját”

Kecskeméti érintettég

Tavaly ősszel írtuk meg, hogy hét év után emeltek vádat az ügyben. Abban a cikkben az Átlátszó cikkét linkeltük, amelyben a kecskeméti labort külön is kiemelték Hadházy Ákosra hivatkozva. A politikus így fogalmazott:

Hasonló cikkünk:  Semmit nem lehet tudni a Gondosóra program részleteiről, Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordult

„amellett, hogy munkafüzeteket megírattak már 43 gimnáziumban, itt is írattak egyet, de itt a kiírás szerint is csak egy német tananyagot kell lefordítani. Az pedig egészen vicces-érthetetlen-felháborító, hogy erre a feladatra az egyik kamuajánlatot akaposvári NYL Fémszerkezetgyártó Bt.-től kérte a nagytiszteletű gimnázium. Ez talán a non plus ultra annak bizonyítására, hogy meg sem próbálják a valódi közbeszerzést imitálni.”

Az OLAF sok kitakarással adta ki a vizsgálati jelentést

Az EU csalás elleni hivatala az Átlátszó kérésére kiadta a lapnak a visszaélésekről készült jelentését, de a 14 oldalból kb. 4 oldalnyi információ maradt meg a kitakarások után. Miután az Átlátszó úgy véli, hogy lehetnek a kihúzott adatok között olyanok is, amelyek a nyilvánosságra tartoznak (csakúgy, mint a szintén kifeketézett Elios-jelentés esetén), ezért jogorvoslattal élnek, ha kell az Európai Bíróság döntését is kérik. Egyébként az OLAF jelentése szerint  az Öveges-program projektjeinek közel felében (47%-ában) történt csalás vagy szabálytalanság, s az OLAF számításai szerint ez a teljes projekt-költség 48%-át érinti.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...