fbpx

FRISS HÍREK

A magyarok többsége nem hisz a korrupciómentes jövőben

- Advertisement -

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet készített felmérést a magyarországi korrupciós helyzetről. A rapid módon felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a hazai korrupciót – válaszolta a megkérdezettek kétharmada. A válaszadók csupán negyede hisz abban, hogy a megtisztulás szándéka vezette a kormányt, a többség szerint a kabinet korrupcióellenesnek mondott intézkedései mögött az áll, hogy megfeleljenek az Európai Uniós elvárásoknak, ami egyébként feltétele a közösségi pénzek érkezésének.

A kutatás rámutatott arra, hogy a többség inkább az Európai Ügyészséghez csatlakozna azért, hogy a magyarországi korrupció visszaszoruljon. Az ellenzéki szavazóknak közel 90 százaléka hallott a kormány korrupciót visszaszorító törvénycsomagjáról, a kormánypártiaknak viszont csak a kétharmada – jól mutatja ez a választói tájékozottságot és érdeklődést.

A 30 év alatti Fidesz-KDNP-sek csak 57 százaléka értesült arról, hogy az unióval eddig harcos Orbán-kormány az EU-s támogatások reményében megannyi, eddig „szabadságharcosnak” nyilvánított kérdésben valójában behódolt Brüsszelnek. Az összes megkérdezett mindössze 8 százaléka hisz abban, hogy az Integritás Hatóság, a Korrupcióellenes Munkacsoport, vagy éppen a NAV segítségével nagyobb jogosítványokat kapó Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF munkájának köszönhetően érdemben csökken majd a korrupció.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

Jól mutatja az össznépi bizalmatlanságot, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak is kevesebb, mint fele – 47 százalék – bízik egy kevésbé korrupt jövőben, az ellenzékiek 95 százaléka szerint pedig ettől a néhány szervezettől nem változik a korrupció helyzete.

Ha mindezt figyelembe vesszük, nem csoda, hogy a többség szigorúbb feltételekhez, jogállamisági követelményekhez kötné az unió pénzek folyósítását.

Bővebben a felmérés eredményeiről a Népszaván olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...