fbpx

FRISS HÍREK

Friss Hús Budapest: Filmek, amikről nem beszélhetünk

- Advertisement -

Június elsején kezdődött az idei Friss Hús Budapest, az ország legnagyobb rövidfilm fesztiválja. A KAFF zsongását várva különösen jó érzés új, vagy alig látott alkotásokat ünnepelni a Puskin mozi aranyozott termeiben. A magyar versenyfilmeket nézve viszont felmerül, hogy nem csak a rövidfilmek készítőit, de önmagunkat is megtapsoljuk a vetítéseken.

Ez az a filmes világ, amiről nem beszélhetünk egy új asztaltársaságnál a kocsmában. Csak kevesekkel oszthatjuk meg a zsigeri élményt, amit az alkotások őszintesége nyújt.

Ezek a rövidfilmek rólunk szólnak, és legfeljebb csak reflektálnak az fogyasztói álom túlzó ábrázolásaira. Nem kíséri hangos marketing kampány a vásznon látott posztkommunista lakások kisöregeit, a plakátmagányos fiatalokat és az animációban megelevenedő társadalmi betegségeket.

A független alkotók vallomásait és üzeneteit leginkább a rövid játékidő köti, ezért erősebb eszközökkel hatnak ránk. Legyenek bármennyire is stilizáltak vagy elrugaszkodottak ezek a filmek, a szellemiségük szorosan kapcsolódik az ismert hétköznapokhoz. A legabszurdabb rövidfilm is hús-vér tapasztalatokra épül a nagy blockbusterek szándékjavító elvárásai helyett.

Hasonló cikkünk:  A Greenpeace keresett, de csak elvétve talált új visszaváltási díjas italcsomagolásokat a hazai boltok polcain

Elmarad a precíz médiatermékekkel közösen felépített hollywoodi illúzió; vagy legalábbis egy másik rajzolódik ki előttünk, ami a moziból kisétálva sem ér véget. Ugyanaz a Budapest fogad vakolattal és piszokkal, árufeltöltő egyetemistákkal, valóságtól elszigetelt nyugdíjasokkal, szorongó emberekkel.

Az élmény feldolgozása ránk marad. Mivel a filmek alig vagy egyáltalán nem elérhetőek a fesztiválok keretein kívül, nem részei a popkultúrának. Mélyebben érint, mert nincs lehetőség arra, hogy széles körben, felületesen csevegjünk róla. Hosszabb ideig velünk maradnak a közönséges pillanatok, a szépséghibák és a mindennapos gyávaságok.

Megtapsoljuk a filmet, a rendezőt, a stábot, és önmagunkat, amiért együtt élünk egy  tökéletlen közép-európai városban, ahol egy pillanatra őszinték lehettünk magunkhoz.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál részletes programja ide kattintva érhető el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...