fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Kecskeméten ünnepeltek a repülő-műszakiak

- Advertisement -

„Önök egy olyan szakterület képviselői, amelyet a folyamatos megújulás jellemez. Felelősségteljes, lelkiismeretes munkájuk a garancia arra, hogy a légijárművek megőrizzék üzemképességüket és harckészségüket” − köszöntötte levélben fegyvernemi napjuk, július 2-a alkalmából a repülő-műszaki szakterület dolgozóit Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Kecskeméten ünnepelték fegyvernemi napjukat a repülő-műszakiak. Adorján János (Sorkitótfalu, 1882. január 1. – Budapest, 1964. július 2.) gépészmérnök emléke előtt tisztelegtek. A hazai repülés úttörője gépészmérnöki oklevelét 1903-ban − Gottlieb Daimler tanítványaként – Stuttgartban szerezte. 1906–1909 között Párizsban, az autóiparban dolgozott, s az akkor kibontakozó francia aviatika hatására kezdett a repüléssel foglalkozni. Hazatérése után, gróf Andrássy Géza támogatásával, megtervezte és elkészíttette Libelle (Szitakötő) nevű kéthengeres, 25 lőerős, Adorján-Dedics motorral szerelt repülőgépét. Első sikeres felszállását 1910. január 10-én Rákosmezőn (a budapesti Örs vezér tér környéke), a lovasság akkori gyakorlóterén hajtotta végre. Ez volt az első olyan alkalom, amikor magyar pilóta magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgéppel emelkedett a levegőbe.

Az MH Légijármű Javítóüzemben kedden megtartott központi ünnepségen megjelenteket Bozóki János ezredes köszöntötte. A rendezvénynek helyt adó üzem parancsnoka beszédében kiemelte: „A repülő-műszakiak napján azokra a szakemberekre emlékezünk, akik tervezik, építik, karbantartják és üzemeltetik a repülőeszközöket. Nevüket ugyan ritkán őrzi meg a történelem, viszont ők azok, akik biztosítják a légijárművek folyamatos alkalmasságát és hadrafoghatóságát. Valamennyi, a repülő-műszaki területen dolgozó szakember a munkájával magas fokú hozzáértésről, elkötelezettségről és felelősségtudatról tesz tanúbizonyságot nap, mint nap. Vállukon nemcsak a repülőgépek állapota, de személyzetük élete is múlik. Mivel a repülés egy bonyolult és veszélyes üzem, minden egyes szereplőjére, »fogaskerekére« hatalmas felelősség hárul.”

Benkő Tibor és Korom Ferenc altábornagy levélben üdvözölték fegyvernemi napjuk alkalmából a repülő-műszaki szakembereket. „Önök egy olyan szakterület képviselői, amelyet a folyamatos megújulás jellemez. Felelősségteljes, lelkiismeretes munkájuk a garancia arra, hogy a légijárművek megőrizzék üzemképességüket és harckészségüket. Szakmájuk nagyfokú áldozatkészséget, odaadást és lelkiismeretes szolgálatot követel. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat és új kihívásokat jelentenek az Önök számára is. Az Állami Légijármű Nyilvántartásban immár a két Airbus A319-es szállító repülőgép, valamint a két Dassault Falcon 7X típusú nagy hatótávolságú közepes szállító repülőgép is szerepel. Könnyű kiképző és felderítő-, illetve futár repülőgépeket helyeztek üzembe. Nagyjavításon és fejlesztésen estek át a Honvédség Mi-17, illetve Mi-24 típusú helikopterei, és már folyamatban van a húsz Airbus H145M típusú helikopter beszerzése, amelynek repülési képességeit a közönség a budaörsi haditechnikai bemutatón már láthatta. Kérjük, hogy munkájukat továbbra is felelősségteljesen végezzék, azon a színvonalon és azzal a szakmai elhivatottsággal, mint eddig!” – írták.

Hasonló cikkünk:  A héten nagyjából befejezhetik a McDonald’s-nál lévő körforgalmat, lezárások lesznek az Izsáki úton

Az ünnepség zárásaként a résztvevők megkoszorúzták az egykori repülő-műszakiak tiszteletére állított emléktáblát. Közreműködött a Légierő Zenekar – Veszprém (vezényelt: Katona János alezredes). A kecskeméti rendezvényen – mások mellett – részt vett Szűcs Pál ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) Légierő Haderőnemi Szemlélőség irodavezetője; Gangler László ezredes, az MHP Logisztikai és Gazdálkodási Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese, Csinga Mihály ezredes, az MH Logisztikai Központ megbízott parancsnoka, dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Magyar Katonai Logisztikai Egyesület elnöke és Sipos László, Kecskemét önkormányzatának tanácsnoka.

Az javítóüzem egykori parancsnokai közül Egri Károly, Svehlik János és Tóth Sándor nyugállományú ezredesek vettek részt a repülő-műszakiak központi ünnepségén.

honvedelem.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...