fbpx

FRISS HÍREK

Amíg aludt, ezek voltak a hírek a Notre Dame-ról

- Advertisement -

Összeszedtük az éjszakai híreket a Notre Dame tűzesetének utóéletéről. Így ha most minket olvas, a legfontosabbakat megtudja. Fent a legfrissebbek, lent a régebbiek. Röviden a lényeg. Hétfőn este hét óra körül kigyulladt a székesegyház, Párizs egyik legfőbb látványossága. Az első hírek szerint a felújítási munka közben történt a tűzeset. A katedrális fő tornya a tűzben megsemmisült. Főként a BBC és a CNN híreiből, valamint a magyar hírportálok híreiből válogattunk.

4:50, CNN – A Youtube egy hiba miatt az ikertornyok elleni terrortámadáshoz irányította a Notre Dame-ra keresőket.

4:15, CNN – Egy francia milliárdos, egy labdarúgócsapat tulajdonosa 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre.

3:30, BBC – A tűzoltóság közlése szerint ekkorra már biztonsággal kijelenthető, hogy kontrollálni tudják teljes mértékben a tüzet, parazsat.

3:20, CNN – Egy helyi művész és építész ezzel a grafikával fejezi ki bánatát.

2:58, CNN – Az első fotók egyike a katedrális belsejéből.

CNN/PHILIPPE WOJAZER / AFP / Getty képek

2:46, BBC – Grafikán jelölik ( pirossal ), mi az, ami megsemmisült.

bbc.com

2:15, CNN – A párizsi polgármester szerint sok értéket sikerült kimenteni a tűzből. Egy külön csapat tette ezt, miközben sokan azt feltételezték, hogy minden odavész a tűzben.

1:25, CNN – A párizsi érsek szerint a tűzeset túlmutat a városon. Az egész világról érkeznek hozzá reakciók, más felekezetektől is.

1:15, BBC – A francia elnök, Macron bejelenti, hogy a francia nép együtt fogja újra felépíteni a Notre Dame-ot. Gyűjtést indítanak erre a célra.

1:00, CNN – Fotót közölnek a székesegyház tetőszerkezetéről. Erdőnek nevezik, mert annyi fát kellett kivágni hozzá. Ezek a legrégebbi elemei ( voltak ) az épületnek, a 12. század közepén kerültek a helyükre.

cnn.com/Notre Dame de Paris/Maurice Sully association

0:50, BBC – Közlik néhány keddi újság címlapját. Természetesen a világ minden jelentős lapja a lángoló katedrálissal kerül a boltokba.

23:45, BBC  – Párizs ügyésze nyomozást indít véletlen megsemmisülés okán.

23:26, ATV – Megmenekült a Notre Dame a teljes pusztulástól, de a tető 2/3-a leégett.

22:41, ATV – Erdő Péter bíboros szolidaritását fejezte ki a párizsi érseknek.

22:05, Origo – Az Üdvözlégy, Máriát éneklik a párizsiak az utcán.

21:15, Blikk – Leomlott a fő torony, nem tudják megfékezni a tüzet.

21:13, ATV ( MTI-re hivatkozva ) – A katedrális történetéről ír a lap.

„A Notre Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén…A királyok a Notre Dame-ban ülték meg az ünnepeket, a győzelmeiket egészen a 18. századig, a felvilágosodás koráig, amely „sötét évszázada” lett a székesegyháznak. Arra hivatkozva, hogy a színes üvegablakok „sötétek”, a kanonokok sokat fehér üveggel cseréltettek fel. Szerencsére a rózsaablakok megmaradtak…A forradalom jóvátehetetlen károkat okozott. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, és itt ünnepelték a pápával kötött konkordátumot, itt tartották 1804-ben Napóleon megkoronázását, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, az érseki palotát romba döntötték…A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján állt a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter…A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát. Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.”

20:26, 24.hu – A francia elnök gyors reagálása: „Lángokban áll a párizsi Notre-Dame. Egy egész nemzet gyászol. Gondoljunk minden katolikus emberre, és minden franciára.”

19:15-től sokáig csak a lángokat, a nagy füstöt lehetett látni minden hírcsatornán. Eleinte kevés volt az információ. A TV társaságok ekkor küldték oda a tudósítókat, akik utána folyamatosan szállították az információkat.

19:15, CNN Breaking! Kigyulladt a párizsi Notre-Dame katedrális. Ekkortól élőben közvetíti több csatorna is a tüzet és az oltást. Az első képek egyike.

cnn.com/Francois Guillot/AFP/Getty Images

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...