fbpx
10.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Kordás László: Szerveződik a társadalom

- Advertisement -

A szakszervezeti szövetség elnöke szerint szerveződik a társadalom, keményebb eszközöket is bevezetnének céljaik elérése érdekében. Kordás László arról is szólt, a kormány külföldi vendégmunkásokkal oldaná meg a munkaerőhiányt.

Május elseje egyrészt megemlékezés azokra a hősökre, akiknek köszönhetjük a szerzett jogainkat: mint a társadalombiztosítás, a fizetett szabadság, a 40 órás munkahét, másrészt ilyenkor fogalmazzák meg a törekvéseiket a jövőt illetően, és a követeléseiket – erről beszélt szerdán Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Start című műsorában.

Egyetértett azzal, hogy ellehetetlenült a sztrájk valódi intézménye, gondok vannak a sztrájkjog gyakorlásával és a jogszabályi hátterével.

Szó volt arról, hogy a decemberi és januári politikai események miatt a szakszervezetek erősebben mobilizálódtak, de ez mostanra már nem érezhető annyira. Kordás azonban elmondta, hogy növekszik a sztrájkhajlandóság, szerveződik a társadalom, készek a keményebb eszközök bevezetésére is a céljaik elérése érdekében. Említette, hogy a március 14.-i sztrájk után folytatódtak az egyeztetések, és remélhetőleg olyan megállapodással zárul, amelynek a munkavállalók lesznek a nyertesei.

Hasonló cikkünk:  Figyelmeztető sztrájk lesz szerdán a kecskeméti Mercedes-gyárban, elakadt a bértárgyalás

Kordás említette, hogy 2010-ben a kormányzat kitalálta, hogyan lehet a sztrájkjogot életben tartani, de úgy, hogy ott, ahol az állam a tulajdonos, ne lehessen sztrájkot szervezni.
Elhangzott az is, hogy egyre több a külföldi vendégmunkás, akikre az ellenzék úgy tekint, mint a kormány a migránsokra. Kordás szerint a kormányzat a külföldi vendégmunkásokkal próbálná megoldani a munkaerőhiányt, és felháborítónak tartja, hogy az eddigi 99 olyan betölthető szakmák számát, ahol nem kellett vizsgálni a munkaerőpiaci helyzetet, felemelték 129-re, és ebbe már nem csak a segédmunkák tartoznak, hanem diplomás, technikusi és középfokú végzettséggel betölthető szakmák is, így oda is felvehetnek vendégmunkásokat.

A szakszervezeti elnök úgy látja, ez az irány arra mutat, hogy a magyarországi bérhelyzetet letörjék, a munkavállalói bérköveteléseket ellensúlyozzák, és nem akarnak a munkafeltételeken sem javítani.

szakszervezetek.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...