fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Hogyan lehet felmondani egy lakásbiztosítást?

- Advertisement -

Az, hogy az ingatlan biztosítva legyen, minden lakástulajdonos elemi érdeke. Azonban gyakran előfordul, hogy valamilyen oknál fogva biztosítót szeretnénk váltani, erre ugyanis van lehetőségünk. Az azonban nagyon lényeges, hogy felmondás után időben kössük meg az új szerződést, hogy a biztosítási védelem folyamatos legyen!

A lakásbiztosítás megkötésének időpontja

Amikor lakásbiztosítást kötöttünk, akkor azt kell tudni, hogy ennek ez az időpont lesz az évfordulója. A CoverMe lakásbiztosításokkal foglalkozó blogja azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az új 25/2023 -as kormányrendelet  értelmében nem csupán ekkor lehet felmondani a jelenlegi biztosítást, hanem a rendelet egy plusz időszakot is beiktatott. 

A felmondás lehetőségei

Ha meg szeretnénk szüntetni jelenlegi biztosításunkat, akkor erre az évfordulót megelőzően van lehetőségünk. Emellett azonban erre 2024-től a március 1-31. közötti időszak is lehetőséget ad, mégpedig évfordulótól függetlenül.

Milyen okai lehetnek a felmondásnak?

A felmondást ne tévesszük össze az érdekmúlással, hiszen a szerződés ezáltal is megszűnhet. Érdekmúlás az, amikor eladjuk az ingatlant, vagy a szerződő fél elhalálozik. Ezekben az esetekben a szerződést meg kell szüntetni.

A felmondás azokra az esetekre vonatkozik, amikor úgy döntünk, hogy szeretnénk másik biztosítóhoz átmenni, az előző biztosításra ezért nincs szükségünk, tehát ez a mi döntésünk. Természetesen a biztosítónak is lehetősége van a szerződés felmondására.

A biztosítási díj növekedése

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

Van, aki azért dönt a szerződés felmondása mellett, mert sokallja a díjat, esetleg azért, mert a jelenlegi szerződése nem tartalmaz olyan biztosítási eseményeket, melyekre szüksége lenne. Egy régi, korszerűtlen konstrukció lehet, hogy nem terjed ki a napelemekre, esetleg a jakuzzira, ezért mindenképpen érdemes ezeket felülvizsgálni!

Az infláció megnövelte a biztosítási díjakat

Sajnos az infláció következtében a biztosítási díjak is növekedtek, azonban ne felejtsük el azt, hogy egy-egy kár bekövetkezése esetén a biztosítónak is jobban ki kell nyitnia a pénztárcát.

Emelkedtek az építőanyag árak, a munkadíjak, de a szolgáltatások díjai is, ezért nagyon fontos, hogy a biztosítási összegeket mindig aktualizálni kell. Ellenkező esetben hamar alulbiztosítottá válik az ingatlan, ezáltal egy esetleges kárnál a biztosítási összeg nem fogja kifutni a javításokat.

A felmondás formája

Mindenképpen írásban kell felmondani a szerződést, vagy ezzel foglalkozó cég számára meghatalmazást adni. A felmondásnak időben kell beérkeznie a biztosítóhoz, a márciusi kampány esetében ez március 31. Ezután 30 nappal fog megszűnni a szerződés, ez idő alatt meg kell kötni az új szerződést.

A kampány kedvező hatással van a díjakra!

Mivel a március 1-31. közötti időszakban szinte bárki felmondhatja díjrendezett szerződését, ezért a biztosítók átkötési kampánnyal készülnek erre az időszakra. Ez azt jelenti, hogy akár kedvezőbb árakat is tapasztalhatunk, ezért érdemes figyelemmel kísérni a biztosítók ajánlatait.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...